Els porters són una espècie estranya. Una rara avis. S'ha d'estar fet d'una pasta especial per defensar una porteria. S'ha d'estar preparat per això. René Román i Isaac Becerra ho estan i ho han demostrat sobradament. La Segona Divisió A els té prou ben considerats; al primer, per les seves bones actuacions amb el Jaén, primer, i després amb el Llagostera; i al segon, per haver-se convertit en tot un referent del Girona. Són dels dos millors porters de la categoria i dissabte es veuran les cares a Palamós en un derbi que es preveu vibrant i ple d'emocions. Un derbi que tindrà a dos autèntics protagonistes sota pals. Dos futbolistes que valoren per a Diari de Girona com hi arriben els seus respectius equips, que s'elogien de manera mútua i que coincidèiexen en destacar la importància d'un partit que, ara mateix, té un pronòstic incert.

Excèntrics, peculiars i singulars. Així són Becerra i René. Cadascun amb les seves virtuts i manies; amb els seus estils sota pals. Dos grans porters, que vénen de fer una excel·lent temporada amb els seus respectius equips i que enguany, una vegada més, han fet seva la titularitat a terres gironines. René és un dels homes més destacats d'un Llagostera que esgota les seves opcions per escapar de la part baixa; i Becerra, un dels pilars que de tant en tant torna a oferir algun dels seus recitals per salvar els mobles per al Girona. Dissabte els tocarà defensar de nou els seus interessos. Preveuen un derbi «igualat», un matx en el qual «serà important mantenir la porteria a zero» perquè «els tres punts» és l'únic objectiu que deixarà plenament satisfet tots dos equips.

Una autèntica final

René no s'està de romanços. Als seus 32 anys ha viscut experiències de tota mena i sap el que és perdre la categoria. Per tant, és conscient que al Llagostera li va la vida aquest dissabte i que caldrà serrar les dents per intentar arreplegar un bon resultat contra el Girona. L'andalús parla de «final», de partit «difícil» i de «rivalitat sana» entre conjunts gironins. «La nostra situació és una mica complicada. Tenim l'esperança de guanyar i retallar punts amb la permanència. Encarem el partit com una final; és el que venim fent aquestes últimes setmanes perquè no tenim marge de millora», valora. Confessa que serà un enfrontament «difícil però a la vegada bonic» per més d'un motiu: «Per l'ambient que es viurà i per la rivalitat sana que existeix entre tots dos equips i aficions». Una cosa és clara, que el Llagostera anirà a «guanyar» perquè «estem més necessitats que no pas ells».

Admet René que el derbi és un «partit especial» que «motiva» per ell mateix al vestidor. La paraula derrota no entra en els seus plans, però tampoc descarta que és una possibilitat que els complicaria força la vida. Això sí, «tot depèn dels resultats. Darrerament, els equips que la part baixa no solen guanyar, el que ens dóna certes esperances. Ara mateix estem a sis punts de la salvació. Són tres partits de diferència que hem de guanyar. Si dissabte ens emportem la victòria, estarem una mica més a prop del nostre objectiu».

Per mirar que així sigui, l'andalús té molt clar que l'afició ha de jugar un paper destacat. Durant tota la temporada i també la passada, les graderies del Palamós-Costa Brava han presentat una pobra entrada;?una situació que René no s'explica. «És una llàstima, l'afició no s'acaba d'enganxar. No m'ho explico. Els preus no són alts i és Segona A. No em vull ni imaginar què passaria a Andalusia... Els estadis estarien plens a vessar!». Confia, per tant, que a Palamós «hi hagi una molt bona entrada i, si pot ser, que sigui la millor de tota la temporada».

Veu el Girona com un conjunt perillós que els posarà contra les cordes si s'ho proposa i a l'hora d'individualitzar, escombra cap a casa i es fixa en Isaac Becerra, el porter del conjunt blanc-i-vermell. El gadità treu l'arsenal d'elogis i deixa molt ben parat el badaloní, a qui segueix des de fa un temps: «Recordo quan l'Isaac va debutar i que compartia porteria amb Dani Mallo. És molt diferent a l'actual. Ja no només per edat, sinó també pel grau de maduresa que ha adquirit amb el pas de les temporades. Estic convençut que està capacitat perquè algú li ofereixi una oportunitat en una categoria superior. La Segona A li ha quedat petita. Els porters solem fer una temporada bona i una altra de no tant; el seu cas és diferent. Ha estat dos o tres anys jugant a un nivell molt alt i això és complicat d'aconseguir. Quan un porter està preparat per jugar a Primera és fàcil de veure i aquest és el seu cas. Està demanant a crits aquesta possibilitat».

Un derbi per estar ben atent

Isaac Becerra és un home de tòpics, però també capaç de remarcar la dificultat i també la importància que té per al seu Girona la cita d'aquest cap de setmana contra el rival veí. «Afrontem tots els partits de Lliga igual, amb la mateixa intensitat i ganes. És un duel en el que busquem els tres punts com sempre per arribar al nostre objectiu i no mirem més enllà», reflexiona. La resposta podria servir per parlar de l'Alabès, Mirandés, Racing de Ferrol o Vilablareix, però és llavors quan el badaloní s'esplaia: «En aquesta Lliga no hi ha cap partit senzill. Ho va demostrar el cuer, el Bilbao Athletic, que ens va complicar la vida. El Llagostera no serà menys. Està vivint una situació complicada i farà el possible per guanyar-nos. Si poden fer-ho per una renda àmplia, ho faran». Perquè segons Becerra, per al Llagostera el derbi de dissabte «és un partit molt important que afrontaran amb una motivació extra».

Becerra ja va jugar la temporada passada a Palamós i sap com és la llar dels blaugrana i l'estil de joc dels equips d'Oriol Alsina, és un camp que exigeix, i molt, als porters. «Sabem que la seva filosofia es basa a explotar molt el joc directe, la pilotada a l'àrea. Hi ha molt de salt i contacte; serà una veritable guerra. En camps així és on se sumen els punts que t'acaben donant o no els objectius. Serà important mantenir la porteria a zero perquè un gol en contra serà molt difícil de revertir».

I si René elogia Becerra, el blanc-i-vermell no serà menys. Quan se li pregunta pel gadità, no s'arruga:«Ja vam veure la temporada passada que és un excel·lent porter. Va estar lluitant per guanyar el trofeu Zamora fins a les últimes jornades. Té un nivell altíssim i ajuda molt el seu equip a aconseguir punts. Tindrem al nostre davant un gran equip, però també un grandíssim porter». Elogis cap enfora, però quan se li pregunta pels seus bons números, torna a la seva versió més humil, l'habitual:«Estic content per com em van les coses, però els porters sempre estem per ajudar i per aparèixer quans se'ns necessita i aquest és el meu cas».

El de dissabte serà el tercer derbi en el que Becerra i René ocuparan les porteries de Girona i Llagostera. Els números dels dos enfrontamets anteriors (1-0 i 2-2) estan força igualats: el blanc-i-vermell ha encaixat 2 gols, mentre que l'andalús n'ha rebut un més, 3.