L'esdeveniment esportiu que més nord-americans congrega davant la televisió, fins a 100 milions d'espectadors, tindrà lloc aquest diumenge. Parlem de la 50 ena edició de la Super Bowl. Pot ser que per als fans del futbol aquest esdeveniment no sigui tan apassionant com una final d'una Copa Mundial o d'una Lliga Nacional, no obstant això, si parlem de xifres i diners, aquest esdeveniment és un dels més importants dels Estats Units.

La gala esportiva que enfrontarà els Panthers i els Broncos, els dos millors equips de la confederació Nacional i l'Americana tindrà lloc al Levi´s Stadium de Santa Clara (Califòrnia), amb una capacitat per 77.456 espectadors. Tot aquell que tingui la intenció de presenciar l'esdeveniment en directe ha de saber que és possible que el preu de l'entrada s'enfili fins els 4.435 euros (el preu més alt pagat fins a la publicació d'aquest article).

L'esdeveniment en 10 xifres

1 - L'organització ha gastat 5 milions en els esdeveniments previs. La ciutat ha gastat més de cinc milions de dòlars en l'organització d'esdeveniments previs a la Super Bowl, que inclouen des de concerts gratis a exposicions fotogràfiques, jocs interactius, demostracions de realitat virtual i degustació de menjar i beguda en una espècie de festival que es concentra al voltant del Ferry Building, a la zona portuària.

2 - L'esdeveniment més car. La Super Bowl del diumenge, que celebra aquest any el seu 50 aniversari, serà l'esdeveniment esportiu més car en la història d'Estats Units, amb un preu mitjà per entrada proper als 5.000 dòlars. La cadena de televisió CNN ha recordat que aquest preu és superior als 4.672 dòlars de mitjana que es van pagar el maig de 2015

3 - Gala tecnològica per excel·lència. I com no podia ser menys, celebrant-se en ple Silicon Valley, la Super Bowl d'aquest any promet convertir-se en la més tecnològica de la història, amb 1.200 punts de connexió sense fil instal·lats a l'estadi que busquen assegurar que els al voltant de 70.000 assistents estiguin connectats a tot moment.

4- 996% en vendes de música. La cantant Lady Gaga serà l'encarregada de cantar l'Himne dels Estats Units el diumenge abans de l'inici del Super Bowl. El grup britànic Coldplay i Beyoncé seran els encarregats d'amenitzar del descans. L'any passat Katy Perry, després de la seva actuació, va veure incrementades les seves descàrregues en el doble i Missy Elliot va augmentar les seves vendes el 996%

5 - Anunciants. L'esdeveniment més car de l'any compta amb anunciants de luxe. Aquest any, la CBS, cadena que retransmet l'esdeveniment, cobrarà fins a 5 milions per 30 segons d'emissió.

6 - L'audiència femenina augmenta. L'audiència femenina del Super Bowl creix de manera progressiva. L'any passat l'assistència femenina a l'esdeveniment va ser del 42%.

7 - Retribucions a jugadors. Tots els membres de l'equip guanyador de la Super Bowl rebran 102.000 dòlars cadascun (més que els beneficis anuals d'una família després d'un any de treball). Els de l'equip perdedor, 51.000 dòlars (superior al sou mitjà anual a Amèrica)

8 - Família o Super Bowl. Una enquesta elaborada per a l'esdeveniment mostra que un 20% dels americans estaria disposat a perdre la boda d'un amic o familiar si coincideix amb la final de la Super Bowl i tingués entrades pel partit.

9 - El trofeu. El trofeu que s'endú l'equip guanyador, el trofeu Vince Lombardi, està fet de plata per la joieria Tiffany & Co. i el seu valor aproximat és de 25 mil dòlars.

10 - Apostes. Des de fa temps les apostes formen part de l'esdeveniment. Es calcula que legalment s'aposten 89 milions i il·legalment 3.300 milions.