Amb només cinc edicions, la Trail Rocacorba s'ha convertit oficiosament en la prova inaugural del calendari de curses de muntanya de Catalunya. Una prova esperadíssima pels practicants d'aquesta disciplina i que està consolidada en una data fixa, el primer cap de setmana de febrer, que com que aquest any coincideix amb el Carnaval ha fet reduir sensiblement el nombre de participants. No obstant això, diumenge, a la sortida de Canet d'Adri, hi haurà més de 800 corredors, que prendran part en alguna de les tres curses proposades: la Marató (38 quilòmetres, amb 2.000 metres de desnivell positiu), que s'iniciarà a les 8.00; l'express (20 quilòmetres, que proposa pujar i baixar de Rocacorba amb l'esperit de les primeres curses de muntanya), amb l'inici marcat a les 9.00, i la Trail (30 quilòmetres, amb participants de moltíssim nivell) que arrencarà a les 10.00.

Gerard Freixes, responsable de Klassmark, l'empresa organitzadora, explica que una de les claus de l'èxit de la prova és «la qualitat» que ofereixen els corredors. La temporada de curses de muntanya sol estar centrada en la primavera i l'inici de l'estiu i la Trail Rocacorba està situada en un mes de febrer en què no troba competència. «Quan va esclatar el boom de les curses la gent volia córrer cada cap de setmana i això va fer que apareguessin moltes proves, però ara la cosa ha canviat i els atletes s'estimen més fer una carrera bona un cop al mes o al trimestre i preparar-se a consciència», explica Freixes.

Aquest diumenge, a Canet d'Adri, el cartell serà de luxe, amb la presència de Toti Bes i David Coma, Núria Picas i Pau Bartolo i Marc Carós i Aleix Fàbregas a la marató (que es fa per parelles), i d'altres noms destacats com els de Gerard Morales, Marta Molist, Àngela Castelló, Tina Bes, Manu Vilaseca i Enric Moya, entre d'altres. La Trail portarà a la Vall del Llémena gairebé un miler de persones i fa també d'eina dinamitzadora del turisme, omplint cases rurals i restaurants de la zona.

La Trail Rocacorba va ser nocturna en les seves dues primeres edicions, però a partir de la tercera es va passar a disputar de dia perquè els organitzadors van voler «aprofitar la meravella paisatgística que té el recorregut i fer que els participants en poguessin gaudir». Klassmark s'ha especialitzat, des de Girona, en l'organització d'esdeveniments esportius com aquest, la cursa de muntanya de Girona, la Girona mountainbike Challenge o la Trail Cap de Creus, entre d'altres.