El president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor, Sandro Rosell, van refusar ahir tornar a donar explicacions a l'Audiència Nacional sobre el fitxatge de Neymar i es van remetre a les declaracions que ja van prestar en aquest mateix tribunal fa un any defensant la seva legalitat. Bartomeu i Rosell van comparèixer ahir davant el magistrat José de la Mata en qualitat d'investigats (imputats) en el marc d'una querella presentada pel fons inversor DIS, que es considera estafat perquè no va cobrar els diners que li corresponien de drets federatius de Neymar. Aquesta és la segona causa oberta a l'Audiència Nacional pel fitxatge del brasiler el maig de 2013, que, segons les investigacions judicials, va costar al Barcelona 83 milions i no els 17 que el club va dir en un principi haver pagat al Santos (més tard, al mig del procés judicial, el Barcelona va augmentar aquesta xifra a 57 milions).

Bartomeu ja va donar al febrer del 2015 la seva versió sobre els fets davant del jutge Pablo Ruz en el marc de la primera querella, presentada per un soci del Barça, i un mes després va fer el mateix Rosell, en un procediment que va acabar en un jutjat de Barcelona i està pendent de judici. Ahir, tots dos van declinar tornar a declarar per explicar el fitxatge i van ratificar el que en el seu moment van dir a Ruz, quan Bartomeu va defensar que els contractes eren legals, encara que va dir que ell no es va encarregar de negociar-los, sinó Rosell. Aquest últim va declarar en la mateixa línia i va afegir que es va limitar a signar els contractes que li van donar els serveis jurídics del club, perquè es refiava d'ells. Bartomeu i Rosell, als quals s'atribueixen els delictes de corrupció entre particulars i estafa, no van fer declaracions davant els nombrosos periodistes concentrats a les portes del tribunal.

Sí que les va fer el portaveu del Barcelona, Josep Vives, qui va afirmar que el club havia fet "les coses bé" en el fitxatge i que no se li pot imputar "res" perquè sempre ha actuat "d'una manera molt oberta i molt sincera".

Ahir també estaven citats els presidents del Santos quan es va produir l'operació, Luis Álvaro de Oliveira i Odilio Rodríguez, encara que no van comparèixer perquè han demanat declarar des del Brasil per comissió rogatòria, si bé el primer va al·legar malaltia per justificar la seva absència. Qui sí que va declarar durant diverses hores és el director general del Barcelona, Ignacio Mestre, en qualitat de representant del club blaugrana, que també figura com a querellat. Avui a la tarda ho faran el futbolista brasiler i els seus pares.