La gesta de l’equip de bàsquet femení de l’Uni Girona el passat 2015 va comptar amb representació altempordanesa al damunt de la pista. Anna Jòdar Portas, jugadora de Roses de 20 anys, va poder tastar de primera mà els títols de campiones de la Lliga Femenina 1 i de la Supercopa d’Espanya, que s’afegien a les dues últimes Lligues Catalanes. “La veritat és que no podia demanar més, només ens va faltar gua­nyar la Copa de la Reina”, explica la rosinca.

Jòdar va tenir un paper secundari, jugant pocs minuts:“No he tingut gaires minuts i no em capfica, però també em quedo que m’entreno cada tarda amb el primer equip. Sé que el meu equip és el GEiEG i quan vaig a l’Uni és un premi”, afegeix. La de Roses va participar en els títols i va trepitjar parquet al costat de figures com Ify Ibekwe, Vanessa Gidden, Chelsea Gray o Noemí Jordana, la seva referent dins de l’equip. A fora, qui va ser jugadora del Club Bàsquet Roses fins als 13 anys, es fixa en Laia Palau, competidora de l’USK Praga. Amb la seva ídol, va tenir l’ocasió d’enfrontar-se precisament al desembre passat a la República Txeca, en el que va ser el seu debut a l’Eurolliga Femenina, la màxima competició europea de clubs. “És la meva ídol, és una jugadora diferent, fa tres anys vaig demanar-li que es fes una foto amb mi i la tinc emmarcada a casa”.

Les diferències de les categories

Jòdar es va estrenar al primer equip el 2012 i tot i tenir més participació amb el filial, el GEiEG, de Copa Catalunya -dues categories per sota-, sempre s’entrena amb l’Uni, que ara dirigeix Miguel Ángel Ortega. “Ja no em sobta passar de jugar en una setmana a Eurolliga i a Copa, ho he normalitzat i estic mentalitzada per estar preparada per jugar amb qui sigui. La Lliga Femenina 1 la veig més tàctica que la Copa Catalunya, en què destaca més el talent individual”, conclou.

Joves esportistes i consagrats que s’han posat la corona per L'EMPORDÀ

Des de fa sis anys el Setmanari de l’Alt Empordà reconeix, per aquestes dates, l’esportista altempordanès més destacat de l’any tant pels èxits assolits durant els mesos anteriors com per la seva trajectòria. Amb la intenció de no repetir un esportista per poder diversificar-ho més, els primers que se la van col·locar van ser el taekwondista Joel González (2009) i el pilot Maverick Viñales (2010), que posteriorment serien campions olímpics i del món, respectivament. Fa quatre anys, va ser el torn de dos ciclistes escalencs plenament consagrats en la BTT, Marc Trayter i Viky Hernández, i el 2012 la corona va ser per al regatista escalenc Gerard Marín, campió del món de la classe Europa de vela. La secció d’Esports d’aquest Setmanari va decidir, el 2013, col·locar la corona a la figuerenca Eva Fernández, que es va retirar com la millor tennista gironina del segle XXI. Ara fa un any, el protagonista va ser el nedador vilamallenc Hèctor Ruiz, amb una dilatada trajectòria i que venia de ser campió de Catalunya i d’Espanya en aigües obertes. Aquest cop, el torn ha estat per a la jugadora de bàsquet de Roses Anna Jòdar, que ha quedat campiona de Catalunya i d’Espanya amb l’Uni Girona i ha debutat a la màxima competició europea.

Maverick és el «rookie» de MotoGP i Joel es classifica per als Jocs de Rio

Mentre Jòdar busca en el món del bàsquet convertir-se en una referent, hi ha dos esportistes altempordanesos que es troben plenament consolidats a l’elit. Es tracta del pilot Maverick Viñales i del taekwondista Joel González, que el 2015 van tenir un paper destacat, seguint la seva tònica habitual.

Per una part, el pilot de Roses i de Palau-saverdera es va estrenar en el Mundial de MotoGP després d’una temporada a Moto2 i tres a Moto3/125cc, en què va ser campió del Món de la tercera categoria el 2013. En el salt a la categoria reina amb l’equip Suzuki, Maverick no va poder acabar entre els deu primers, el seu desig -va ser dotzè-, però va ser considerat com el millor debutant de la temporada. El competidor empordanès, que dimarts que ve complirà 21 anys, seguirà amb Suzuki la pròxima temporada, però ja ha despertat l’interès de marques referents com Yamaha o Honda.

Per la seva part, Isaac Viñales també ha estat notícia perquè després de quatre temporades a Moto3 saltarà a Moto2 el 2016. Ho farà després d’acabar la temporada passada, en què va canviar d’equip a mig curs -Husqvarna Factory Laglisse per RBA Racing- en novè lloc. D’aquí a tres mesos, el de Llançà confia a millorar el seu rendiment de la mà de l’equip francès Tech3 Racing Team.

Segon en el Mundial de Rússia

D’altra banda, Joel González Bonilla, el primer medalla d’or gironí en uns Jocs Olímpics, tornarà a participar en la cita. El taekwondista ­altempordanès va obtenir, el desembre a Ciutat de Mèxic, el passaport per anar als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, que es disputaran del 5 al 21 d’agost d’aquest any. En el darrer torneig del 2015 per sumar punts, el Gran Premi Final de Mèxic, el competidor del Tae Sport de Vilafant ja l’afrontava en places directes per anar a Rio i tot i lesionar-se al genoll es va beneficiar de la derrota del seu immediat perseguidor, l’iranià Behnam Asbaghikhanghah. Així, el de Vilafant i Figueres, segon classificat en el Mundial de Rússia, es va assegurar la sisena i última plaça -s’hi classificaven directament els sis primers- per anar a Rio i es va estalviar disputar la repesca d’aquest gener a Istanbul (Turquia), a diferència de fa quatre anys, quan va haver de disputar, finalment amb èxit, el preolímpic a Kazan.

D’aquesta manera, disputarà els seus segons Jocs Olímpics després de la medalla d’or que va aconseguir a Londres el 2012, en la categoria de -58 kg. A Rio, en lloc de competir en pes mosca, ho farà en pes ploma, amb 10 kg més. Joel viurà la segona cita olímpica, una condició que a l’Alt Empordà ostenten el remer llersenc José Luis Lasplazas i l’atleta de Pedret i Marzà Imma Clopés. L’empordanès que ha viscut més Jocs és el rosinc Xavi Bosma, amb tres, en què va obtenir una medalla de plata, a Atenes 2004.

Podeu ampliar la informació sobre el resum esportiu del 2015 de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.