Que el cerdà Kilian Jornet és una bèstia de les curses de muntanya és un fet inqüestionable. Al seu costat, l’acompanyen sèniors com el cassanenc Marc Pinsach, però més avall hi ha el planter que aspira, salvant les distàncies, a seguir-li les passes. Un dels joves valors que hi ha darrere del món de la competició d’esquí de muntanya és altempordanès i acaba de complir 17 anys. Es tracta del vilajuïguenc Pau Coll Turrà, que enguany ha fet podi en el Mundial de Verbier (Suïssa) en relleus júnior i ha quedat campió de Catalunya i d’Espanya en cadet a Boí-Taüll i Benasque (Pirineu de Lleida i Aragonès).

La passió de Coll per l’esquí de muntanya -el practica des dels 10 anys- li ve de família, ja que des de ben petit feia excursions. La màxima influència va arribar-li de la mà de dos dels seus cosins, Nil i Oriol Cardona, de Banyoles, que també van ser en el darrer Mundial, però en sènior i promesa. Per aquest motiu, va fitxar per l’Ski Club Camprodon. "De petit vaig començar jugant futbol al Vilajuïga, però ja anava a la muntanya amb els pares, oncles, cosins... Als 12 anys vaig deixar el futbol, l’equip es va desfer i tampoc era el més bo, i vaig començar atletisme en el Figueres, amb l’Augusto (Godínez) d’entrenador. Córrer em va agradar més i també esquiava a l’hivern", recorda Coll.

Últim any de cadet, primer de júnior

L’entorn residencial de Coll està envoltat de punts emblemàtics com el castell de Quermançó, Sant Pere de Rodes i Sant Salvador de Verdera, però la manca de neu fa que hagi de desplaçar-se fins a la Cerdanya com a punt més pròxim per a practicar el seu esport favorit. Captat ara fa dos anys pel Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya (CTEMC), que depèn de la Federació d’Entitats Excursionistes (FEEC), comparteix vivències amb joves del Ripollès, el Berguedà i Osona. Fins fa poc, tenia Marc Grau -ara, ja no hi és- com a company altempordanès.

El de Vilajuïga, que també entrena amb el Club Atletisme Figueres, cursa 2n de Batxillerat al Cap Norfeu de Roses i li agradaria estudiar Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Després d’arrasar en categoria cadet aprofitant que era el seu darrer any, ara s’inicia com a júnior, una condició que mantindrà fins als 19 anys i amb què aspira, el pròxim 2016, a classificar-se per l’Europeu.

Podeu ampliar la informació esportiva de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.