Són membres de la junta directiva del Club Bàsquet Adepaf, però mantenen l’activitat com a jugadors en un altre club, el Grifeu de Llançà. El destí del calendari de Tercera Catalana -a la jornada 5- ha impulsat que els germans Jordi i Edu Vallmajó, Pere Pla i Francesc Heras disputin, aquest dissabte dia 17 (18 hores), en el poliesportiu municipal figuerenc, possiblement el partit més estrany de la seva trajectòria. Per una part, els interessa que el sènior masculí figuerenc s’escapi de la zona baixa després d’encadenar tres descensos consecutius, però, per l’altra, la màxima de qualsevol esport és sortir sempre a guanyar.

Si el marcador és d’empat en el darrer segon i tenen un tir lliure, quina decisió prendran? Els quatre protagonistes ho tenen clar: anar a encistellar i victòria per al Grifeu. “Quan jugues, vols guanyar, el llançaríem a fer. L’Adepaf s’ho ha de guanyar, no els hi hem de regalar”, defensen. Alhora, exposen que “sort que no és al final de lliga, millor que sigui ara”. Trobar-se amb l’Adepaf, no era quelcom imaginable el 2012, quan el Grifeu estava a Tercera Territorial A i els figuerencs a Copa Catalunya, separats per quatre categories: “Tampoc teníem previst que l’Adepaf baixés tants anys ­se­guits”.

Davant aquest panorama, una de les qüestions que es plantegen és per què no juguen directament a l’Adepaf. Els quatre jugadors -podrien ser sis, però Marc Rodrigo i Francesc Hortensi han deixat el Grifeu aquest estiu- van entrar a la junta directiva dels figuerencs ara fa un any per amistat amb Oriol Rabert, el president i amb qui havien compartit pista. Pla és el vicepresident, Heras el secretari i Jordi i Edu Vallmajó lideren l’àrea esportiva.

En el moment de formar part de l’organigrama de l’Adepaf, els quatre ja defensaven els colors del Grifeu. Ara, el bàsquet competitiu se’l prenen d’una altra manera en un conjunt veterà i que té una mitjana d’edat de 38 anys. “El Grifeu és una reunió d’amics que ens coneixem de tota la vida i ens ho anem a passar bé. Entrenem un dia a la setmana, mentre que a l’Adepaf demanen més serietat i entrenar més dies”, comenten.

Pla, Heras i Edu Vallmajó són de la mateixa quinta, tenen 37 anys, i Jordi Vallmajó tres menys, 34. Ells no són els únics jugadors de l’actual Grifeu que un dia van vestir la samarreta de l’Adepaf. Aquest dissabte a la tarda també faran el retorn, entre altres, Pere Fumadó, Jordi Boira, Lluís Tarrés i Tete Hugues.

Pendents de la feina

Heras es podria perdre el derbi de la pròxima jornada per motius laborals, un fet que també condiciona Pla: “Per feina puc jugar un partit sí un partit no, això només m’ho permetrien al Grifeu. Contra l’Adepaf, sí que hi seré, és el primer cop que m’hi enfronto”. Per contra, Heras i els Vallmajó ja van lluitar la temporada passada contra el seu filial, anomenat Roses-Adepaf, que ja no existeix.

El Grifeu, que a l’estiu va renunciar a l’ascens a Segona Catalana tot i proclamar-se campió, suma un balanç de dues victòries i dues derrotes, mentre que l’Adepaf ha perdut els quatre partits inicials: “Té un equip jove, amb formació, la majoria de nois juguen a sènior per primer any. Tot i ser una categoria baixa, a Tercera Catalana hi ha equips que saben jugar, la gent ja la toca. La idea de club és tenir gent de la casa i que el sènior masculí no estigui sempre a Tercera Catalana”, desitgen.

Podeu ampliar la informació esportiva de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.