Després d'una setmana en què les especulacions sobre una hipotètica sortida del Barcelona han sobrevolat en l'entorn blaugrana, Leo Messi es va convertir ahir en el màxim golejador de la Lliga espanyola en superar els 251 gols de la llegenda de l'Athletic Club de Bilbao Telmo Zarra.

Amb els tres gols anotats en la victòria del seu equip davant el Sevilla (5-1), el 10 del Barcelona suma 253 dianes i va deixar enrere, amb tan sols 27 anys, el rècord que ostentava el jugador basc des de 1955, any en què es va retirar del futbol professional.

Després de tres partits sense veure porteria -Reial Madrid, Celta i Almeria-, el de Rosario va trencar amb una ratxa negativa que el va obligar a posposar la celebració d'una gesta que se li resistia des del clàssic que es va disputar el passat 25 d'octubre. Messi va pal·liar la seva sequera amb un hat-trick i va treure a la llum el seu repertori tècnic anotant tres gols molt diferents: el primer de falta directa; el segon en una contra; i l'últim amb un xut des de la frontal.

El rècord el va aconseguir al Camp Nou, on l'afició blaugrana li va dedicar una eixordadora ovació per felicitar-lo per la fita aconseguida. Lluny d'aturar-se el partit -com va arribar a proposar el president de la LFP, Javier Tebas, fa una setmanes-, Manel Vich, l'històric locutor del temple blaugrana, va avisar que al final del duel s'emetria un vídeo de resum amb els millors gols l'argentí a la Lliga.

Això sí, després d'anotar el seu segon gol de la nit -amb el qual oficialment va superar Zarra- els seus companys el van mantejar sota la mirada perduda del porter rival Beto.

Messi es va convertir en llegenda en un moment en què les especulacions sobre el seu futur han crescut arran d'unes declaracions, durant l'aturada per compromisos internacionals, en què l'argentí assenyalava que li agradaria "quedar-me sempre" al club blaugrana, si bé reconeixia que "de vegades no es donen les coses com un vol".

En alguns cercles de l'entorn mediàtic blaugrana es van interpretar les seves paraules com si estigués obrint la porta a una possible sortida, quelcom que va ocupar les portades i les compareixences públiques dels seus companys, així com del seu entrenador. Després de la tempesta dialèctica, va arribar el futbol i és a la gespa on el 10 blaugrana més gaudeix.

Una dècada prodigiosa

Lluny queda aquella nit del 16 d'octubre de 2004, dia del seu debut de lliga davant l'Espanyol. Des de llavors Messi ha jugat un total de 289 partits -onze més que Zarra-, i té una mitjana una mica inferior. Messi promitja 0,87 gols per partit (253 gols en 289 partits) i Zarra encara manté una mitjana millor: 0,91 (251 gols en 277 partits).

No obstant això, la seva primera diana a la Lliga va trigar uns mesos a arribar. Va ser l'1 de maig de 2005 davant l'Albacete, al Camp Nou. L'equip entrenat per Frank Rijkaard necessitava la victòria per deixar gairebé sentenciat el títol de Lliga i Messi va aprofitar l'assistència de Ronaldinho per batre el meta Valbuena (2-0). Va ser el primer dels 252 gols que ha anotat fins ara, unes xifres que van créixer de manera exponencial amb l'arriba de Pep Guardiola a la banqueta, qui va decidir que el de Rosario havia de deixar la banda dreta per ocupar la posició de fals davanter centre.

Així, dels 31 gols anotats en els seus quatre primers campionats de lliga, Messi va passar a sumar 138 gols en les quatre temporades que va estar sota les ordres del tècnic de Santpedor, una dinàmica que es va repetir amb Tito Vilanova a la banqueta, anotant 46 punts fonamentals perquè el Barça s'alcés amb el trofeu.

Amb l'asturià Luis Enrique a la banqueta, el futbolista argentí continua sent una peça imprescindible en atac, si bé ha tret a la llum la seva faceta com a assistent (7), tot això sense oblidar la porteria (amb 10 dianes en dotze partits).