La ciutat de Doha serà la seu dels campionats del món d'atletisme el 2019 per decisió del Consell Directiu de la Federació Internacional (IAAF), reunit aquest dimarts a Montecarlo.

Barcelona i Eugene (Oregon, EUA) aspiraven també a organitzar aquesta dissetena edició dels campionats.

La candidatura qatariana va oferir aquest dimarts a la IAAF, durant la presentació del seu projecte davant el Consell, 37 milions de dòlars en concepte de patrocini durant els pròxims cinc anys.

El torn de preguntes i el posterior debat de gairebé una hora en el si del Consell va demorar l'anunci de l'elecció, que estava previst per a les 13.00 hores i es va produir a les tres de la tarda.

En la presentació de Doha, que va esgotar els 30 minuts disponibles, va intervenir el seu millor atleta, el saltador d'altura Mutaz Essa Barshim, segon a la llista mundial de tots els temps amb una marca de 2,43 metres.

La candidatura qatariana va observar que al setembre, quan es disputaran els campionats, les temperatures no són massa altes i, en qualsevol cas, inferiors a les que hi ha en el míting anual de la Lliga de Diamant.

L'elecció de va produir mitjançant votació secreta dels 27 membres del Consell Directiu de la IAAF.

La delegació espanyola a Mònaco estava encapçalada per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el secretari d'Estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, i el president de la Federació Espanyola d'Atletisme, José María Odriozola.

Barcelona es va quedar també al camí fa set anys, quan va presentar la seva candidatura per als Mundials del 2013. En decisió adoptada a Mombasa (Kènia), la IAAF va preferir llavors a Moscou (Rússia) en una elecció en la qual també competia Brisbane (Austràlia).

Amb l'excepció dels Mundials, la Ciutat Comtal ha organitzat ja les competicions més rellevants en matèria d'atletisme: el 1989 la Copa del Món, el 1992 els Jocs Olímpics, el 1995 els Mundials en pista coberta, el 2010 els campionats d'Europa i el 2012 els Mundials júnior.

Durant el seu torn de presentació, la candidatura barcelonina va posar èmfasi en la vocació innovadora i tecnològica de la capital catalana, va reiterar el suport de totes les administracions -estatal, regional i local- al projecte i va subratllar l'experiència organitzadora de la ciutat que va acollir el 1992 els Jocs Olímpics.

El secretari d'Estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, va intervenir en l'acte de presentació per comunicar als membres del Consell Directiu el suport del Govern central a Barcelona.

"El nostre Govern dóna suport amb entusiasme a la candidatura de Barcelona, un projecte estratègic per al país. La confiança del Govern en aquest projecte és absoluta", ha assegurat.

Cardenal va lliurar una carta personal del Rei d'Espanya al president de la IAAF, el senegalès Lamini Diack, en què Felip VI manifesta la seva "total identificació amb la candidatura de Barcelona".

L'alcalde, Xavier Trias, va parlar en anglès, espanyol i francès per ressaltar que Barcelona és "la ciutat de la cultura, la innovació, la capital mundial de l'esport, amant de l'atletisme".

"Barcelona ofereix una candidatura innovadora, amb una meteorologia meravellosa, tradició industrial i comercial. Barcelona és la ciutat de la gent i de l'amistat, i compta amb el suport del Govern espanyol, de la Generalitat i de l'Ajuntament", va dir.

A la taula de la delegació barcelonina hi havia, en representació de l'atletisme espanyol, Berta Castells (plusmarquista nacional de martell) i Noel del Cerro (campió olímpic de la joventut en perxa).

El marroquí Hicham El Guerrouj, plusmarquista mundial de 1.500 (en l'actualitat retirat), i la nord-americana Allyson Felix, en possessió de quatre medalles d'or olímpiques i vuit mundials, van defensar la candidatura d'Eugene davant el Consell Directiu.