Maverick Viñales fa cinc carreres que no guanya al Mundial de Moto3 (l'últim triomf va ser a França el mes de maig), però està protagonitzant la seva temporada més regular des que competeix entre els millors. Aquest any el pilot gironí no ha baixat del podi (precisament diumenge a Indianapolis, amb un tercer lloc, va sumar el 25è de la seva carrera) i acumula més punts que mai en la seva lluita pel títol (174, pels 155 que duia l'any passat a aquestes alçades o els 122 de 2011, en la seva estrena a l'ara extingida categoria dels 125cc. Viñales ha guanyat els Grans ?Premis d'Espanya i França, ha quedat segon a Qatar, Amèrica i Holanda i ha estat tercer a Itàlia, Catalunya, Alemanya i Indianapolis. No hi ha cap altre pilot en tot el Mundial (ni a Moto2 ni a MotoGP) que pugui dir el mateix: que s'ha passat tota la temporada dalt del calaix.

Aquest ha de ser l'any de Maverick Viñales. Després de sorprendre tothom en el seu debut el 2011, amb tot just 16 anys acabats de fer, l'any passat era el principal favorit per endur-se el títol però va acabar en un discret tercer lloc per darrere de Sandro Cortese i Lluís Salom. El 2012 havia començat brillantment per a ell guanyant cinc de les primeres nou curses, però després de l'aturada d'estiu, va acumular quatre Grans Premis sense puntuar i un únic podi en les vuit últimes carreres. Els problemes i malentesos que va tenir amb l'equip van acabar generant la seva sortida a l'ara Calvo Team, on pilotant una KTM han posat al seu servei tota la infraestructura necessària per no fallar.

Aquesta temporada Viñales ha sumat menys victòries que en el mateix període de l'anterior (2, a Jerez i França), però en canvi, s'està mostrant molt més fiable perquè mai ha baixat del tercer lloc en nou curses disputades. El pilot gironí té clar que el Mundial és una cursa de fons i que amb mig campionat encara per davant, el pitjor que pot fer és precipitar-se. "A Indianapolis m'esperava més que un tercer lloc, però després d'estar gairebé a punt de caure i de perdre un segon, acabar en el podi és molt important", explicava Mack el cap de setmana passat des dels Estats Units, on va poder retallar cinc punts al líder Lluís Salom. El gironí és segon, a tan sols nou punts del primer classificat, mentre que en suma set més que el tercer, Alex Rins. El Gran Premi de la República Txeca d'aquest diumenge li brindarà una nova oportunitat de seguir fent camí cap al títol. Ell és el primer que sap que necessita victòries "i estic convençut que amb l'equip que tenim ho aconseguirem".

Vint-i-cinc podis

Amb el tercer lloc d'Indianapolis Maverick Viñales pujava per novena vegada consecutiva al podi des que va debutar al Mundial i ja n'acumula 25 en tota la seva carrera. Aquest 2013 ha igualat en mig Mundial el nombre de vegades que va pujar al calaix de 2011 a 125cc (9) i ja ha superat les 7 vegades de 2012. En tres anys competint entre els millors el pilot gironí ha guanyat 11 carreres, en set ha acabat segon i en set més ha finalitzat tercer. Curiosament el primer i l'últim triomf de Viñales al Mundial els ha aconseguit en el mateix Gran Premi, a França, el maig de 2011 i el de 2013, respectivament.

Passi el que passi a finals d'aquesta temporada l'objectiu de Maverick Viñales és fer el salt, el 2014, a Moto2. Guanyar el títol de Moto3 seria la millor porta d'entrada cap al salt de categoria i confirmaria les expectatives que va generar des del seu debut. Fins ara Mack acumula dos tercers llocs al Mundial. S'acosten dies d'emocions fortes. Queden vuit curses per acabar la temporada i tot encara està per decidir.