A

rribar al Barça seria un somni. És un premi que arriba quan ha d'arribar" confessava Joan Saubich el passat 12 d'agost, en una entrevista al Diari de Girona. "De moment no em veig com el relleu d'Albert Rocas", assegurava aquest extrem dret de només 23 anys. "De petit ja el tenia com un ídol. Quan jugava amb els amics sempre deia que era en Rocas. Ell ho ha guanyat tot i a mi encara em queda molt per fer, el tinc com un referent", recordava el de Sarrià de Ter.

Ni ell ni ningú s'hagués imaginat que pocs dies després d'aquestes respostes, Joan Saubich arribaria al Barça per suplir, justament, el palafrugellenc Albert Rocas. El destí és capritxós i aquesta vegada ha jugat a favor seu quan acabava de fitxar pel Naturhouse La Rioja, l'equip que està cridat a ser el rival dels blaugrana a Asobal després de la desaparició de l'Atlètic de Madrid. Amb la seva arribada al Palau, la balança quedarà encara més desequilibrada a favor del conjunt de Xavi Pascual.

Format a la base del club blaugrana, on va arribar-hi el primer any de juvenil provinent del Sarrià, va debutar a l'Asobal i a la Copa d'Europa de blaugrana. Les dues últimes temporades les ha jugat a l'Osca, el primer any com a cedit, on va experimentar una gran progressió. El seu registre golejador de l'any passat (156 gols, que el van convertir en el quart màxim realitzador de la lliga) li van obrir les portes del Naturhouse. Però la sorprenent marxa de Rocas cap a Dinamarca ha comportat que Saubich rescindís el seu nou contracte i fitxés per l'entitat culer.

Molt abans d'aterrar al Palau, i amb només cinc anys, va començar a fer les seves primeres passes al món de l'handbol a la pista del Sarrià, la seva població natal. El seu avi matern, Josep Mir, n'era el president, i el seu pare ha estat vinculat durant molts anys a l'entitat, primer com a jugador, i més endavant com a tècnic i membre de la directiva. Saubich ha mamat handbol des que va néixer, en una família boja -en el bon sentit de la paraula- per aquest esport.

"Des de ben petit ja corria pel pavelló, i amb només 5 anys va començar a jugar al Sarrià", recorda el seu pare, Joan Saubich, que va ser el seu primer entrenador juntament amb Jordi Palomeras. "De petit era dels pocs esquerrans, i ja es veia que tenia habilitat. A més, sempre l'ha acompanyat el físic", apunta el seu progenitor, que juntament amb la seva mare estan "molt orgullosos i il·lusionats" de la nova etapa del seu fill al millor equip del món.

El Barça va incorporar-lo a l'edat de 15 anys, però des de casa recorden que "a partir dels set va anar cada any al campus de Valero Rivera, i allà ja veien que era molt bo". Els de Can Barça van trucar a la porta quan tenia 15 anys, i tot i els dubtes del principi, van veure que era l'única sortida per a un fill que apuntava maneres. En Joan i la Neus recorden que va ser un any "molt dur", perquè el petit dels Saubich "agafava cada dia el tren per anar-se a entrenar a Barcelona i sempre havíem de córrer perquè el perdíem". A partir del segon any, però, ja va passar a viure a la Blume, "on estudiava i s'entrenava tres cops al dia". Va ser en aquella residència per a futurs esportistes d'elit on va acabar de forjar-se una de les grans perles de l'handbol estatal, que ara, i amb només 23 anys, torna al Barça per suplir el veterà Albert Rocas. Tot un repte que no espanta l'extrem de Sarrià de Ter.