Usain Bolt, l'ésser humà més ràpid del planeta, va aconseguir ahir a Moscou el seu tercer títol mundial consecutiu de 200 metres, la seva setena medalla d'or en la història del torneig, completant així un hat-trick inèdit, amb una marca de 19.66 segons. Això sí, Jamaica, que aspirava a aconseguir el triplet, com ja va fer en els Jocs Olímpics de Londres 2012, es va haver de conformar amb l'or i la plata, ja que Warren Weir va creuar la línia de meta a continuació amb 19.79, el seu millor registre personal, però el nord-americà Curtis Mitchell, amb 20.04, va deixar fora del podi, per una centèsima, al tercer jamaicà, Nickel Ashmeade, que finalment es va fer amb el quart lloc.

El triomf incontestable de Bolt es donava per fet, i més tenint en compte que els 200 metres és la seva distància predilecta. Només una petita ferida en un peu, després d'una ensopegada en els entrenaments, s'interposava entre el plusmarquista mundial i la medalla d'or. A l'hora de la veritat, però, Usain Bolt va tornar estar a l'alçada de les circumstàncies per demostrar novament amb la humilitat que sempre la carectaritzat que segueix sent el millor.

En absència del seu company Yohan Blake-subcampió, lesionat-i del nord-americà Tyson Gay -suspès per dopatge-, la tasca de Bolt es simplificava de forma considerable. Bolt va arrencar lent (177 mil·lèsimes) però no necessitava precipitar-se. I és que tal és la superioritat que exhibeix des de fa anys sobre els seus rivals que al revolt ja havia pres la compensació a tots per posar-se al capdavant de la prova.

Sis dies després de recuperar el títol de 100 metres amb el seu millor registre de l'any (9.77), vuit centèsimes per davant del nord-americà Justin Gatlin, Bolt ja té el doblet i avui, en la jornada de cloenda dels Mundials d'Atletisme de Moscou 2013, aspira a guanyar la tercera, ara com a membre de l'equip jamaicà que participarà a la prova relleu 4x100.

És cert que han transcorregut vuit anys des que als Mundials d'Hèlsinki 2005 un jove Usain Bolt, amb només 18 anys, va ser vuitè i últim a la final de 200 després de patir una estrebada muscular a 50 metres de la meta quan anava cinquè. Justin Gatlin va encapçalar amb 20.04 l'escombrada nord-americana amb altres tres a continuació: Wallace Spearmon, John Capel i Tyson Gay.

Dos anys després, a Osaka, Bolt va pujar fins al segon lloc, fent-se així amb la medalla de plata. Només es va inclinar davant Gay, vencedor amb 19.76. Però des de llavors ha plogut molt. I és que precisament a partir de Berlín 2009, el jamaicà no coneix res més que la victòria. Des de llavors el triomf, i Usain Bolt han anat per sempre més agafats de la mà. I sembla que hi aniran per molt temps.

Bolt s'ha convertit en l'atleta més ràpid del món per mèrits propis, i ho segueix fent deixant a tothom sorprès sobretot per la manera com ho fa. Això només s'explica veient com ahir en la recta final, Bolt es va tornar deixar anar abans d'hora. Lluny queda el seu debut en públic quan amb només 15 anys va tenir l'oportunitat de mostrar la seva qualitat davant la mirada internacional en el Campionat Mundial Júnior d'Atletisme, dut a terme al seu país, en el qual es va convertir en el campió júnior del món més jove de la història en 200 metres. Des d'aquell moment i fins ara, la seva carrera esportiva ha estat carregada de bones notícies i d'èxits.

Sens dubte s'ha convertit en una llegenda de l'atletisme. I avui diumenge, en l'últim dia de competició, Bolt podrà disposar de l'oportunitat per convertir-se en l'atleta més llorejat de la història en els campionats del món, sempre hi quan aconsegueix-hi la medalla d'or amb el relleu 4x100. Seria la vuitena medalla d'or i la desena en total, que li permetria superar a una altra llegenda, el nord-americà Carl Lewis. El desenllaç avui a partir de les 16.40 h, en la darrera prova dels Mundials d'atletisme Moscou 2013.