Ricardo Rodríguez ho va dir ben clar el passat dimecres. El tècnic del Girona va admetre, obertament, que al seu equip encara li mancaven efectius. Fins a quatre fitxatges reclamava l'asturià, conscient que comptava amb una plantilla competitiva, però alhora curta. Reforçar la davantera és la prioritat, però tant a Rodríguez com a la resta del cos tècnic no se'ls escapa que apuntalar la defensa també és important. Fa dies que l'entrenador i també el secretari tècnic Sergi Raset havien admès que trobar un altre lateral dret per competir amb Iván López era una necessitat evident. I, si no era demanar massa, anhelaven que aquest mateix jugador pogués actuar com a central. Els desitjos de tots plegats sembla que s'han complert amb la troballa de Jonás Ramalho (Barakaldo, 1993). El jove defensa de l'Athletic Club no entra en els plans d'Ernesto Valverde, el nou inquilí de la banqueta de San Mamés, i ha trobat en el club de Montilivi el seu destí per aquesta temporada.

No hi ha confirmació oficial. Cap comunicat. Ni una nota de premsa. Però l'arribada de Ramalho al Girona està en boca de tothom i serà un fet consumat aquesta propera setmana, quan totes les parts tanquin una negociació que acabarà amb el jugador entrenant-se a les ordres de Ricardo Rodríguez. El lateral, format a les categories inferiors de l'Athletic Club des que tenia 10 anys, no ha acabat d'explotar amb el primer equip. Marcelo Bielsa, l'anterior temporada, li va donar alguna oportunitat, però el futbolista no va fer-se amb la continuïtat necessària per evitar un canvi d'aires que aquest estiu es consumarà. Ramalho no entra en els plans d'Ernesto Valverde, el nou tècnic i, com que l'Athletic no vol perdre de vista a un dels seus homes més prometedors, ha decidit buscar-li una sortida en forma de cessió. Després de descartar diverses propostes que tenia al damunt de la taula, el club basc ha vist amb bons ulls la marxa del lateral a Girona, on hi encaixarà per la seva polivalència (pot actuar a l'eix de la defensa i també a la banda dreta). En un principi, l'acord de cessió és per una temporada i a Montilivi se l'espera aquesta propera setmana.

Amb només 20 anys, Ramalho encara no ha explotat com s'esperava. De pare angoleny i de mare espanyola, el futbolista ha anat superant esglaons a les categories inferiors de l'Athletic, fins arribar a debutar amb el primer equip en partit oficial el passat 2011, en la victòria del seu equip al camp del Sevilla (1-2). Ha jugat poc menys d'una desena de partits (8) a la Primera Divisió i aquest últim curs va ser una peça clau en el Bilbao Athletic, equip que va lluitar sense èxit per pujar a Segona A. També ha vestit la samarreta de la primera plantilla en la Copa del Rei i, fins i tot, ha disputat algun partit de la Lliga Europa sota les ordres de Marcelo Bielsa.

Jonás Ramalho no només s'ha fet un nom a Lezama, sinó que també s'ha fet un lloc a les categories inferiors de la selecció espanyola. Sense anar massa lluny, el 2012 va proclamar-se campió de l'Europeu sub-19 al costat del gironí Gerard Deulofeu.

Un cop es faci oficial, Jonás Ramalho es convertirà en l'última peça que a la defensa del Girona li mancava i competirà per un lloc amb Iván López, una de les altres cares noves d'aquest estiu. Igualment i malgrat no ser un futbolista excessivament alt i corpulent, també pot actuar com a central, pel que es pot convertir en un comodí més que vàlid per si Migue, Richy, Chus Herrero o Moisés Hurtado no es troben en condicions, al llarg de la temporada, de vestir-se de curt.