Mentre en les categories sèniors alguns futbolistes escollits tenen la mà trencada en marcar gols, ja sigui el blaugrana Leo Messi a Primera Divisió o el garriguellenc Ivan Jiménez a Quarta Catalana, passant pel peraladenc Robert Fernández, a Primera Catalana; en les categories inferiors els joves jugadors del futur comencen a afinar la punteria per convertir-se en autèntics caçagols.

Des de la categoria d’alevins fins a juvenils, l’actual màxim artiller del futbol altempordanès és un jugador del Juncària. José Luis Rey Díaz, conegut en el seu entorn com Filli, té 12 anys, juga a l’aleví A i ha marcat l’escandalosa xifra de 61 gols en 17 jornades. El davanter esquerrà del barri de Sant Joan de Figueres ha destacat per la facilitat per veure porteria, i això que només fa una temporada i mitja que està federat. Fins als 10 anys, Filli va jugar com a divertiment a la seva escola, el Josep Pous i Pagès, quan el Juncària el va fitxar l’estiu del 2011.

El seu equip, entrenat per Augusto Fernández, és colíder del grup 27 de Tercera Divisió -juguen en camps de futbol-7-, amb la PU Figueres, màxim realitzador del grup amb 236 gols i que compta amb un duet letal, format per Adrià Pardo i Oriol Osuna.

Vargas, tres gols per partit

És una evidència que la facilitat per marcar gols s’accentua segons quina sigui la divisió en què milita l’equip. Filli és el màxim golejador aleví, a la tercera categoria, però tant o més meritoris també són els 49 gols del figuerenc Víctor Valverde, que juga a la primera divisió.

Ja en futbol-11, els golejadors altempordanesos de les categories juvenils, infantils i alevins són de la tercera categoria, on la dificultat i el nivell del rival és menor. En juvenils, l’etapa prèvia al salt al futbol sènior, Jordi Vaquero (la Jonquera) s’ha destapat a la Segona Divisió, amb 30 gols.

A un pas inferior, cadets, el llançanenc Ivan Vargas n’ha fet prou amb nou partits -prové del Figueres- per ser l’artiller local més encertat: té una mitjana de tres gols per partit. Per la seva part, l’infantil Mustafa Sarr (l’Escala) està sent un autèntic malson per als rivals, a Segona Divisió.

El Vilamalla, l’equip que ha fet debutar més juvenils a l’amateur

Si hi ha jugadors de futbol base que han destacat per la seva capacitat golejadora, n’hi ha d’altres que han estat notícia per debutar en els equips sèniors sent juvenils. Amb l’objectiu de començar-se a familiaritzar en el futbol amateur en la seva darrera etapa de jugador base, clubs com el Figueres, la Jonquera, Vilamalla o Base Roses han evidenciat que confien en el planter.

Des de Tercera Divisió fins a Segona Catalana, el club que més ha generat il·lusions entre el seu juvenil és el Vilamalla. Davant la plaga de lesions que ha afectat l’equip de Carlos Santiago en aquest inici de 2013, fins a cinc juvenils han debutat al primer equip: Èric Sánchez, Òscar Arias, Roberto Marchesi, Marc Martínez i Rupert Sanllehí, que sota les ordres de David Arias es troben en segon lloc a Segona Divisió. Ara bé, cap d’ells ha tingut continuïtat i han disputat els minuts finals en només un partit, però aspiren en seguir les passes de Juanca Rojo, Martí Puig, Adrià Alarcón o Narcís Yerpes, que l’estiu passat es van establir al primer equip vilamallenc procedents del juvenil.

A la mateixa categoria, el Base Roses de Jose Santos ha confiat en David Ricart -cinc partits- i David Martínez com a valors del juvenil, tot i que jugadors del filial (Quarta Catalana) com Enric Campmol, Jose Ramon Labrador i Mohamed Agharbi també han debutat a Segona Catalana.

En canvi, qui confia més en jugadors del juvenil que del filial (Tercera Catalana) és el Figueres. Aquesta temporada han debutat a Tercera Divisió Marçal Sáenz, Tony Ruedas i Buba Manneh, de l’equip de Lliga Nacional. Un cas a part és la Jonquera, que encara no ha tret rendiment del seu nou equip juvenil, però que ha fitxat dos juvenils externs amb passat al Figueres: Martí Llorente, del Roses juvenil, i Èric Pérez, del Girona.

*Podeu ampliar aquesta informació a l'edició impresa del Setmanari l'Empordà