Trenta anys després d'una lliga apassionant a Tercera Divisió, Olot i Figueres es tornaran a trobar a la mateixa categoria. El duel es reviurà aquest diumenge (17 h) al municipal garrotxí amb els dos equips establerts a la zona alta del grup. Tal com va passar la temporada 1982/83, tant olotins com figuerencs estan disposats a repetir un curs tan frenètic com aquell. Equips com el Badalona, Sant Andreu, Lloret, Banyoles o Terrassa eren alguns dels seus rivals.

L'Olot, dirigit aleshores per Pepe Pinto, va finalitzar aquell exercici com a campió amb els mateixos punts -i el goal average a favor- que el Figueres, que acabaria segon. Ni el triomf empordanès a l'antepenúltima jornada al camp del líder (1-2) va fer tremolar el pols a l'Olot. No obstant això, els dos equips van haver de disputar la promoció d'ascens a Segona B i a la Unió, a diferència de l'equip de la Garrotxa, li va somriure la sort.

Primer ascens a Segona B

L'equip entrenat en aquells moments per Jordi Gonzalvo va obtenir el premi després de superar dues eliminatòries contra el Durango basc (0-1 i 3-1) i el Sevilla Atlètic (3-2 i 1-1). El Sánchez Pizjuán, amb 27.000 espectadors a la grada, no va fer tremolar el pols als Vilarrodà, Pitu Duran, Ramos, Boix, Vila -autor del gol de l'ascens-, Juncà, Busquets, Coto, Brugués i Cuevas, fitxat al tram final d'aquell curs.

En canvi, aquell mateix dissabte 18 de juny del 1983 els olotins van fallar en el partit crucial davant el Villargarcía de Arosa gallec i van quedar-se un any més a Tercera. L'ascens a Segona B per primer cop a la seva història marcaria el decurs de la Unió en els següents anys, on viurien l’etapa més gloriosa.

Cinc exunionistes a l'equip actual de l'Olot

El traspàs de jugadors entre Figueres i Olot ha estat constant al llarg dels darrers anys. A la dècada dels vuitanta, i un cop la Unió va assolir l’ascens a Segona B, jugadors olotins com Luque, Font o Fabregó van fer el salt a l'equip del Far aprofitant que els garrotxins havien fallat en l'intent. Anys abans, Carbó i Miret, per exemple, havien agafat el camí contrari. Aquesta temporada, l'Olot disposa de cinc futbolistes amb passat a la Unió: Jordi Freixa (1998-2005), Albert Serra (2000-05) , Raúl Rodríguez (2002-04), Jordi Roca (2005-06) i Uri Santos (2006-07). Per la seva part, el Figueres compta, actualment, amb quatre jugadors que algun dia van vestir la samarreta olotina: els porters Albert Reig i Joan Ureña, Ferran Grau i Marc Teixidor.

ULTIM OLOT-FIGUERES DE LLIGA (1-5-1983)

Olot: Miret, Fabregó, Carbó, Font, Pla, Gratacós, Forcadell I, Àlex, Forcadell II, Luque i Solé.

Figueres: Boix, Brugués, Serra, Giralt, Busquets, Molet, Galán (Planas), Vila, Ramos, Coto i Juncà.

Gols: 0-1, Serra (62’); 0-2, Vila (65’); 1-2, Luque (p)(75’).

Àrbitre: Boada Guaita.