Rafa Nadal, segon al rànquing mundial, va quedar aquest dijous a la nit fora de les semifinals de la Copa de Masters, que es juga a Londres, en perdre davant el francès Jo-Wilfried Tsonga, sisè del rànquing, per 7-6 (2), 4 - 6 i 6-3 en dues hores i 42 minuts.

Nadal es va acomiadar en el tercer partit de la fase de grups del torneig, que reuneix els vuit millors jugadors del món, després d'haver patit més del previst contra el nord-americà Mardy Fish i haver rebut una severa derrota davant el suís Roger Federer en els trobades anteriors.

El manacorí va trobar en Tsonga un rival incansable, que només va donar opcions al número dos del món en detalls puntuals, com les imprecisions que van permetre a Nadal fer-se amb un atapeït segon set.

El mallorquí arribava aquest any a Londres amb dubtes sobre el seu estat físic, després de prendre diverses setmanes de descans per recuperar-se del que ha qualificat en repetides ocasions com una temporada molt llarga.

El mallorquí s'enfrontarà ara a l'últim compromís de l'any, la final de la copa Davis, que l´Estat jugarà contra l'Argentina a Sevilla els primers dies de desembre.

El número dos del món s'encarava dijous a la nit a Tsonga amb l'estadística de la seva part, però va perdre contra ell a Londres per tercera vegada en la seva carrera, de les nou en què s'han enfrontat.

El francès està signant una de les seves millors temporades al circuit, en què ha baixat de Wimbledon Federer en els quarts de final i s'ha anotat els tornejos sobre pista dura de Metz i Viena.

Conscient de les dificultats que anava a plantejar el seu rival, Nadal va saltar a la pista disposat a posar pressió sobre Tsonga i va demostrar des del primer minut que era capaç de tornar-li les seves treguis al francès, que tingueu emmagatzemada al servei una de les seves millors armes.

Tsonga es presentava aquest any per segona vegada a la Copa Masters, després de caure a la primera ronda el 2008, i va deixar traslluir alguns nervis en els primers compassos del partit, quan donava cops amb força però errava alguns trets.

El francès insistia a enviar boles al costat dret de Nadal, esperant la decisió del balear al revés, mentre que el número dos tractava de disparar cap als laterals de la pista per evitar que el seu rival pogués utilitzar tota la seva potència en cops rectes.

Nadal buscava els punts llargs, però el francès defugia el diàleg i tractava d'amarrar els intercanvis com més aviat millor amb boles potents, o bé amb deixades que obligaven el número dos a córrer cap a la xarxa.

Després d'una hora de partit encara no s'havia decidit el primer set, que acabaria caient del costat del francès en el desempat.

En el segon, va continuar una igualtat al marcador que semblava inamovible, i cap dels dos jugadors aconseguia distanciar-se ni trencar la iniciativa del seu rival, tot i que van tenir les seves opcions d'aconseguir.

Havien passat dues hores exactes de partit i cap dels dos contendents havia encertat una bola de ruptura, fins que diversos errors consecutius de Tsonga en un dels seus torns van posar a Nadal en safata el sisè i definitiu joc del segon parcial.

El partit va donar un gir definitiu i accelerar el seu ritme en un tercer set en què el mallorquí es va mostrar massa imprecís i va deixar espai perquè Tsonga trenqués tres vegades el seu servei, fins a concloure en 6-3 en tot just quaranta minuts.