11 de novembre de 2011
11.11.2011
Futbol. Reflexions sobre la vida

La passió segons Guardiola

L'entrenador del Barça assegura que marxarà quan "l'endemà no senti la mateixa força"

11.11.2011 | 12:49
Pep Guardiola.

"Tot parteix de la passió". Tot. El secret de l'èxit i també la felicitat. Aquesta idea va vehicular el discurs d´ahir de Pep Guardiola, al Palau de la Música de València, davant un auditori que va assistir entregat a les seves reflexions sobre el futbol i la vida, en un acte promocional del Banc Sabadell per celebrar els trenta anys d'implantació a la Comunitat Valenciana. Guardiola va fixar com a exemple l'últim partit de Copa del Rei del seu equip, contra el modest Hospitalet, per justificar el factor emocional que explica l'essència victoriosa del Barça: "Tinc uns jugadors als quals els flipa el futbol. El porten a les entranyes.

Calia veure'ls a l'Hospitalet, en un camp petit, a tot just tres dies de jugar a Wembley, contra tota una Anglaterra. Malgrat això, calia veure'ls com corrien Xavi, Iniesta, Villa, Messi... ho feien com si els hi anés la vida en això. Si no els agradés tant aquesta professió, s'haurien reservat, no hi haurien posat tanta intensitat. Però ells no són així. I aquesta és la raó per la qual seguim sent tan admirats i respectats durant tant de temps, durant gairebé quatre anys. Això ho veuen els nois que pugen del filial i entenen de què va això".

Mantenir aquest grau d'entusiasme per una professió és imprescindible per a Guardiola, que va manifestar que "l'amor i la dedicació" en el treball "dóna sentit a tot". Les ganes s'acompanyen amb l'ambició, indomable, per guanyar i ser el millor: "Voler guanyar va en l'ésser humà, és inherent a la persona. Volem ser millors que el del costat, perquè el del costat ens ho reconegui. Fem les coses perquè se'ns estimi", va insistir.

Quan, amb el temps, o de sobte, es debilita aquesta energia, Guardiola reconeix que el canvi de rumb esdevé imprescindible: "Quan era futbolista va arribar un moment en què vaig veure que la passió i l'entusiasme s'havien acabat. Com a entrenador d'un equip sé que m´arribarà aquest moment algun dia. Llavors necessitaré un altre estímul. Al dia següent en què no senti la mateixa força, me n'aniré ", va afirmar amb contundència. On seria aquest nou destí? Allà on hi hagi noves experiències i reptes per aprendre: "M'agrada la lliga alemanya, perquè sempre hi ha estadis plens, perquè m'agradaria aprendre alemany. La lliga anglesa és molt bona, i m'hagués agradat conèixer-la com a jugador...".

La filosofia de Guardiola s'ha pres com un referent en el futbol modern. Preguntat pel seu mètode, l'entrenador blaugrana destaca que el treball i el respecte als valors amb els que va créixer com a futbolista (la Masia, l'herència atacant implantada per Johan Cruyff) donen una pista de la seva manera d'entendre el futbol: "En alguns llibres he vist teories sobre el meu mètode amb detalls que ni jo mateix sabia i no me n'havia ni adonat. El meu mètode és treballar molt, intentar encertar. També respectar i mai trair el llegat que em van deixar els meus antecessors". "Em vaig fer un home a la Masia (va entrar de nen als 13 i va romandre a la residència fins als 19). Allà vaig aprendre uns valors que m'han acompanyat fins ara. La importància de respectar les normes i l'orgull de representar-les".

"El fracàs ensenya més"

Els títols en què el Barça està instal·lat des de fa tres campanyes aporten, segons Guardiola, pocs ensenyaments. A la frustració de les decepcions resideix la veritable ensenyament: "Amb el fracàs aprens deu vegades més que amb els èxits. Els títols et relaxen deu minuts però després corres el risc de perdre la perspectiva.

La victòria és difícil de digerir. A mi tenir em fa molta por, m'incomoda". Quan al final arriba la derrota, Guardiola, que va recordar "l'angoixa i la soledat que pateix la figura de l'entrenador", sent la necessitat d´abrigar-se en el grup de treball amb el qual ha modelat aquest Barça històric i ple de rècords: "A la derrota he sentir la proximitat de la meva gent, amb la qual treballo cada dia, els necessito. Visc dels afectes, no de l'instint".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema