Tràfic de drogues

La Guàrdia Civil troba 30 quilos de cocaïna amagats en fruita

S'ha desmantellat a Madrid una organització presumptament dedicada a introduir cocaïna a Espanya

Redacció

La Guàrdia Civil ha desmantellat a Madrid una organització presumptament dedicada a introduir cocaïna a Espanya en partides comercials de fruita, en concret en capses de ‘Physalis’ o alquequengi, en una operació en la qual ha intervingut 30 quilos de cocaïna i ha detingut set implicats.

Segons ha informat aquest diumenge la Guàrdia Civil, l’operació va començar el setembre passat al detectar-se un enviament sospitós d’aquesta fruita procedent de Colòmbia. Les investigacions es van centrar en l’empresa importadora, domiciliada a Madrid, que es dedicava a la importació i venda posterior de la mercaderia.

Els agents van descobrir que després de cada enviament de gairebé una tona d’aquesta fruita (anomenada ‘uchuva’ a Colòmbia), l’organització se’n desfeia dipositant-la en un traster llogat del districte madrileny de Villaverde, per posteriorment regalar-la o llençar-la ja en mal estat.

Només semblava que els interessaven les capses de cartró que les transportaven i que guardaven en un pis llogat del barri de Batán, també a Madrid, on suposadament feien les extraccions de la droga.

Les detencions

La Guàrdia Civil va dur a terme diversos escorcolls a la Comunitat de Madrid i al pis de Batán hi va detenir quatre persones que estaven extraient la cocaïna amagada de les capses de cartró. En total es van confiscar en aquesta vivenda 30 quilograms de cocaïna de gran puresa, bàscules de precisió i nombrosos estris per a la manipulació i l’extracció de la droga.

Els agents també van detenir l’administrador de l’empresa i dues persones més que presumptament eren les encarregades de la recepció dels enviaments a l’aeroport, de l’ocultació de la ‘uchuva’ en un traster i del transport de les capses fins a la vivenda de Batán.

La banda criminal estava liderada per un ciutadà colombià acusat de dirigir i coordinar des de Madrid la importació de la droga a Espanya i que alhora era el responsable de la vivenda en què s’amagaven les capses de cartró, on també vivien les tres persones més que col·laboraven en l’extracció de la droga.

Els detinguts són set homes amb edats compreses entre els 23 i els 51 anys i se’ls imputen diversos delictes contra la salut pública, tràfic de drogues i pertinença a grup criminal. Després de ser posats a disposició de l’autoritat judicial, el jutge va decretar l’ingrés a presó de sis d’ells.

La investigació ha sigut portada a cap per agents de la Guàrdia Civil que pertanyen a l’Equip de Policia Judicial de l’Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas i dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 42 de Madrid i per la Fiscalia Antidroga.