Junqueras no aprovaria 4 anys de presó per als exiliats amb la nova malversació

Demana als partits catalans generositat i deixar de pensar en interessos "particulars" per aprovar pressupostos

El president d'ERC, Oriol Junqueras,

El president d'ERC, Oriol Junqueras, / Arxiu/EP

ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que no li semblaria just que els exiliats que tornessin a Catalunya s'haguessin d'enfrontar a quatre anys de presó, tal i com inclouria la darrera proposta sobre la malversació en què treballen PSOE i Unides Podem segons 'La Vanguardia'. El republicà ha afirmat que l'objectiu d'ERC és "rebaixar-la i fer-la desaparèixer" però ha afegit que per arribar com més lluny sigui possible fa falta l'ajuda de tothom. "Arribarem a fer-la desaparèixer? Depèn de quanta gent ens ajudi", ha manifestat en declaracions a Catalunya Ràdio. En una línia similar, ha demanat "una mica de generositat" als partits catalans per deixar els interessos "particulars" i permetin aprovar els pressupostos.

Segons la informació de 'La Vanguardia', PSOE i Podem presentaran aquest dilluns una proposta que planteja afegir un nou tipus de malversació que penalitza el desviament pressupostari irregular dins de l'administració pública. Aquells que cometin aquest delicte podran ser castigats amb un màxim de quatre anys de presó i sis d'inhabilitació. Això rebaixaria la pena màxima aplicable, que ara estableix fins a sis anys de presó i 10 d'inhabilitació. La proposta d'ERC estableix una pena de com a màxim tres anys de presó i la diferenciació entre els casos en els quals no hi ha ànim de lucre personal.

Junqueras ha assegurat que la seva proposta busca "posar justícia on hi ha injustícia" i no ha respost si aquesta proposta permetria el retorn de Carles Puigdemont o de Marta Rovira. De la mateixa manera, ha dit que és "irrellevant" com aquesta reforma pot beneficiar-lo a ell i quins serien els efectes polítics en el seu cas.

Així, ha garantit que ERC farà tot el que pugui amb la força de què disposa i ha fet una crida a totes les formacions que comparteixin el seu posicionament perquè els ajudin a arribar més lluny en la negociació. I és que ha considerat "inexplicable" que formacions que puguin ajudar a aconseguir-ho no ho acabessin fent. "Estaria bé que, de tant en tant, algú ajudés", ha declarat.

Ha defensat que el que se'ls imputa als implicats per l'1-O "no és malversació" i ha apuntat que és el resultat d'una reforma del PP "que tenia noms i cognoms".

Generositat per aprovar pressupostos

D'altra banda, Junqueras ha defensat que els pressupostos que ha plantejat el Govern tenen el suport d'empresaris, sindicats, treballadors i tercer sector. Per això, ha dit que aquells que estan posant "pals a les rodes" no ho estan fent contra l'executiu sinó contra tota aquesta gent. "A favor de qui estan?", s'ha preguntat.

En aquest sentit, ha qüestionat també en base a quins arguments s'hi oposen quan hi ha un suport "sense precedents". Per això, els ha demanat "que deixin d'actuar amb interessos molt particulars i molt privatius" i a curt termini, i es posin a treballar al servei de la societat. "A què volen esperar?", ha insistit.