El president del Govern, Pedro Sánchez, ha arremès aquest divendres en el seu balanç del curs polític directament contra els presidents del Banc Santander i d'Iberdrola, Ana Botín i Ignacio Sánchez Galán, igual que contra el PP i Vox pel seu rebuig als nous impostos a la banca i a les energètiques que ha plantejat l'Executiu en una proposició de llei al Congrés.

"He escoltat a alguns dirigents de bancs, a la senyora Botín, al senyor Galàn, en fi, crec que si protesten és que anem en la bona direcció", ha proclamat el cap de l'Executiu en la roda de premsa des de la Moncloa en la qual ha fet balanç del curs polític.

De fet, Sánchez ha aprofitat una de les preguntes relacionades amb el nou gravamen per a assenyalar directament a la presidenta del Santander i el d'Iberdrola. És més, ha postil·lat, a continuació, "que són els mateixos que van protestar i van dir que pujant el salari mínim i la reforma laboral s'anava a caure Espanya, i ha succeït tot el contrari".

Segons la proposició de llei que van presentar aquest dijous en el Congrés les formacions governamentals, l'Executiu proposa gravar temporalment amb un tipus del 4,8% els interessos i les comissions netes de les entitats financeres amb ingressos superiors als 800 milions d'euros, i amb un tipus de l'1,2% les vendes totals de les energètiques que facturen més de 1.000 milions d'euros a l'any, així com una sanció per a aquelles companyies que traslladen l'impost als usuaris.

Retrau a Garamendi la seva cita sobre Brecht

Sánchez també ha criticat unes "declaracions bastant desafortunades" del president de la CEOE, Antonio Garamendi, citant el dramaturg Bertolt Brecht per a oposar-se a aquests dos nous impostos.

"Primer els jueus, després van ser els comunistes i després em va tocar al meu", va parafrasejar Garamendi al dramaturg, criticant els gravàmens a la banca i a les energètiques.

Davant això, Sánchez ha pronunciat que "el patiment de molts conciutadans de classe mitjana treballadora que estan patint la retallada de la seva butxaca no pot ser l'alegria d'uns pocs".

Contra PP i Vox

Així mateix, el cap de l'Executiu ha carregat en la seva intervenció inicial contra el PP i Vox pel seu rebuig a aquests nous impostos, anticipant, de fet, que votaran en contra al Congrés d'aquesta proposició de llei, i s'ha preguntat "què interessos estan protegint".

"La dreta i la ultradreta votaran en contra d'aquesta mesura i l'oposició conservadora es dedica a combatre amb afany aquesta mesura que és de justícia social", ha lamentat.

En aquest context, ha acusat aquestes dues formacions, més concretament al PP, d'"anteposar el benefici de les minories privilegiades" enfront de la majoria social, que, des del seu punt de vista, protegeix el seu Govern.

"L'oposició ha canviat de cara, però no ha canviat d'actitud", ha retret Sánchez al nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant la seua intervenció.