El Govern central ha acordat la destitució de la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, a conseqüència del cas Pegasus i després de 39 anys de feina en els serveis d'intel·ligència, segons han confirmat a Europa Press fonts del centre.

Esteban era la principal assenyalada després de destapar-se l'informe de Citizen Lab sobre un presumpte espionatge a més de 60 polítics independentistes a través del programari Pegasus.

A més, el Govern central va revelar la setmana passada que també s'havien extret dades mitjançant el mateix programari dels telèfons mòbils del president del Govern central, Pedro Sánchez, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

La mateixa Esteban va comparèixer la setmana passada davant la Comissió de Despeses Reservades del Congrés, que se celebra a porta tancada, per retre compte de la participació del CNI en l'espionatge a líders independentistes.

Segons han manifestat fonts de la reunió, en la seva compareixença va revelar escoltes a 18 dirigents independentistes, entre els quals el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i es va desvincular de la resta de persones de la llista de Citizen Lab.

En tots els casos dels espiats, segons va assegurar, es comptava amb autorització del jutge del Tribunal Suprem adscrit al CNI i de manera justificada. Fins i tot va deixar veure els diputats còpies d'aquelles autoritzacions judicials.

La número dos de Robles a Defensa, Esperanza Casteleiro, nova directora del CNI

 La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha anunciat el nomenament d'Esperanza Casteleiro Llamazares com a successora de la directora del CNI, Paz Esteban. Casteleiro ocupava fins ara la secretaria d'Estat de Defensa, ha estat directora de gabinet de Robles i va ser durant quatre anys secretària general del CNI. En roda de premsa després del Consell de Ministres, Robles ha destacat que la tria implica una "continuació normal" en la direcció del CNI, ja que la successora és una funcionària dels serveis d'intel·ligència amb "gairebé 40 anys" de trajectòria. "Ella és del CNI", ha insistit. Robles ha rebutjat qualificar la destitució d'Esteban com a tal i ha descrit el moviment com a "substitució".