La Policia Nacional ha detingut 82 persones en el marc d'una macrooperació contra el tràfic de vehicles robats als quals s'acusa de pertinença a organització criminal, estafa, alçament de béns, falsedat documental, extorsió i blanqueig de capitals. Els arrestats formaven part d'un grup que operava arreu de l'Estat, també a Barcelona i Tarragona, i que contractava empreses de lloguer o rènting d'automòbils per després falsificar-ne la documentació i acabar-los robant. S'han recuperat 58 vehicles, entre els quals cotxes d'alta gamma i tractocamions, més de 24.000 euros en efectiu i documentació i elements per falsificar-la.

Segons ha informat el cos, l'organització tenia sis nuclis principals ubicats a Tarragona, Alacant, Madrid, Almeria, Jaén i Múrcia i creava empreses fictícies per poder arribar a aquests vehicles. Un cop els aconseguien, els posaven a la venda tant a l'Estat espanyol com a l'estranger. La Policia Nacional estima en més de 10 milions d'euros el frau que s'ha comès.

La investigació va començar el febrer de 2021 quan es va detectar un vehicle amb documentació falsificada a la frontera eslovena. Pocs dies després, es va localitzar una altra persona que pretenia creuar la mateixa frontera amb un vehicle similar i la documentació de compravenda falsificada i a nom d'una empresa.

Per fer arribar els automòbils fins allà, el grup aconseguia que terceres persones –a canvi de diners– els ajudessina fer el canvi fraudulent de titularitat. Dins de l'organització, a més, hi havia una estructura amb rols diferenciats que permetia que unes persones es dediquessin a l'obtenció dels vehicles, unes altres els introduissin al mercat legal i unes altres s'encarreguessin de les gestions i de la burocràcia.