El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, ha afirmat que en els propers cursos escolars a Catalunya hi haurà "més català del que hi ha ara", perquè assegura que existeix un descens del seu ús.

En una entrevista a El Diario.es aquest diumenge, ha defensat que la proposició de llei per modificar la Llei de Política Lingüística, impulsada pel PSC, ERC, comuns i Junts, cerca "incrementar" el seu ús amb protocols de seguiment, aplicació i valoració.

El titular d'Educació també ha destacat que aquesta iniciativa permet reforçar el model de l'escola catalana des del consens polític "alhora que aferma el consens pedagògic".

Per a ell, també demostra que l'aprenentatge de les llengües no és una qüestió "de percentatges, sinó que ha d'adaptar-se als entorns sociolingüístics de les escoles i a les evidències metodològiques".

"Màxim consens possible"

Preguntat per si la participació del PSC en el pacte és un aval imprescindible per a la reforma, ha respost que per reafirmar el model d'escola catalana es necessita "el màxim consens possible del màxim de partits i no solament dels partits independentistes".

"Estic convençut que Junts ha de formar part d'aquest acord, només faltaria", ha defensat el titular d'Educació, que també ha considerat que solament es podrà protegir el català al 100% quan Catalunya aconsegueixi la independència.

Vaga educativa

D'altra banda, ha assegurat que entén el malestar de la comunitat educativa i la vaga unitària de cinc dies perquè els docents a Catalunya sofreixen encara les conseqüències derivades de la pandèmia del Covid-19, al que se li suma "que el sistema educatiu arrossega retallades".

Preguntat per si s'ha plantejat dimitir, ha respost que la Conselleria pretén atendre les peticions dels sindicats i "donar resposta als reptes que requereix el sistema educatiu".

Si bé ha dit que confia que s'aconsegueixin acords amb els sindicats, ha lamentat que aquests no s'hagin presentat a les últimes cinc taules sindicals: "Les coses solament se solucionen parlant-les", ha afegit.

Canvi al calendari escolar

També ha defensat que el canvi del calendari escolar és positiu perquè redueix el temps "de desconnexió a l'estiu, sobretot per a l'alumnat vulnerable, que no té el mateix accés a activitats que la resta de famílies".

Ha explicat que per lluitar contra la segregació escolar, la Conselleria iniciarà "un camí que no s'havia fet mai, distribuint l'alumnat perquè les escoles no estiguin segregades", i ho farà a través de la detecció, la distribució i els recursos.