El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha apuntat aquest dilluns en una entrevista a TVE que l'Estat ja acull a hores d'ara 25.000 refugiats ucraïnesos dels quals 9.000 ja han obtingut permís de residència i de treball. Segons el ministre, la previsió de l'executiu és que aquesta setmana es tramitin 9.000 permisos més. Ha apuntat que l'Estat ha anat més enllà de la directiva europea que dona estatus de refugiat als ciutadans ucraïnesos que travessen la frontera.

"Nosaltres ho estenem a qualsevol persona que arribi d'Ucraïna, encara que no siguin ucraïnesos, i també hem ampliat el paraigua a qualsevol ucraïnès que estigués a l'Estat abans del 24 de febrer en qualsevol circumstància". Tot plegat, segons el ministre, demostra la "solidaritat rotunda" de l'Estat.

El ministre ha afirmat que als centres d'acollida de refugiats de Madrid, Barcelona, València i el futur de Màlaga se'ls atorga automàticament el permís de residència i se'ls entrevista per conèixer les seves necessitats i inquietuds per derivar-los a espais d'acollida que s'alineïn amb la seva situació.

Escrivá també ha destacat la cooperació amb les comunitats autònomes en la prestació de sanitat, educació i l'acollida a menors no acompanyats. En aquest sentit, ha recordat que l'executiu transferirà recursos addicionals a les comunitats autònomes perquè afrontin aquestes despeses.