El Complex Astronòmic de La Hita, a Toledo, ha informat aquest dissabte de la caiguda d'un meteorit procedent d'un asteroide a Sierra Morena, a la província de Ciudad Real.

Segons ha detallat el complex en un comunicat, la caiguda d'aquest meteorit s'ha registrat a la matinada del 14 de gener, a les 22.27 hora local, quan es va poder observar una impressionant bola de foc que va creuar una llarga distància.

La bola de foc va arribar a tenir una lluminositat similar a la de la Lluna plena i, a causa de la seva elevada lluentor, va poder ser vista des de la major part del país per nombrosos testimonis que es trobaven a les zones centre i sud, que es van fer ressò del fenomen a les xarxes socials.

Aquesta bola de foc ha estat analitzada per l'investigador responsable del Projecte SMART, l'astrofísic José María Madiedo, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), qui ha destacat, en els seus resultats, que el fenomen es va produir en entrar a l'atmosfera terrestre una roca a una velocitat d'uns 48.000 quilòmetres per hora.

La roca procedia d'un asteroide que es creua amb l'òrbita de la Terra i que rep el nom de "meteoroide". El brusc fregament de la roca amb l'atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que la roca (el meteoroide) es tornés incandescent, generant així una bola de foc que es va iniciar a una altitud d'uns 86 quilòmetres sobre la població de Ventillas (sud-oest de la província de Ciudad Real).

Des d'allà va avançar en direcció est i es va extingir a una altitud d'uns 23 quilòmetres sobre Sierra Morena, gairebé sobre la vertical de la localitat de Las Tiñosas (Ciudad Real). La gran lluminositat que va aconseguir aquest bòlid va fer que es pogués veure des de més de 500 quilòmetres de distància.

L'astrofísic ha assenyalat que, en total, la bola de foc va recórrer uns 63 quilòmetres de l'atmosfera. Un altre resultat important d'aquesta anàlisi preliminar és que la roca no es va destruir completament en l'atmosfera i que una petita part d'aquesta hauria sobreviscut, caient a terra a Sierra Morena en forma de meteorit.