El Govern central ha advertit a la Generalitat que emprendrà les "mesures necessàries" si la Conselleria d'Acció Exterior excedeix les seves competències o actua en col·lisió amb els interessos de l'Estat.

Així ho ha manifestat en una resposta parlamentària a una pregunta del diputat del PP Pablo Hispán en relació amb el decret de reestructuració de la Conselleria d'Acció Exterior i Transparència publicat per la Generalitat el 22 de juny.

El diputat va preguntar a l'Executiu espanyol si pensava recórrer-ho i si considerava "acceptable que el Govern de Catalunya interfereixi en la política exterior d'Espanya, en la negociació de tractats internacionals i en l'acció consular la competència exclusiva de la qual és del Govern" central.

En la seva rèplica, l'Executiu espanyol aclareix que el decret de la Generalitat no fa sinó retocar "una estructura institucional que ja estava present en decrets anteriors". A més, recorda que Catalunya, com totes les comunitats, "pot projectar-se internacionalment en el marc de les seves competències".

"L'estructura administrativa recollida en el decret és un mer instrument, i serà l'activitat del departament la que haurà de subjectar-se a les limitacions competencials corresponents", sosté el Govern central.

Dit això, recalca que "si a través dels instruments que es defineixen en l'estructura organitzativa, es planifiqués o es desenvolupés una Acció Exterior que desbordi la competència autonòmica o col·lisioni amb els interessos de l'Estat, els serveis del Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació analitzarien la situació a fi d'adoptar les mesures necessàries".

En aquest sentit, recorda que l'article 149 de la Constitució estipula "la competència exclusiva del Govern (central) en matèria de relacions internacionals" i que, conforme a les lleis vigents, incloses les relatives a Acció i Servei Exterior i de Tractats i altres Acords Internacionals, "el Govern (central) defensarà aquest mandat constitucional".