La colada de lava del volcà de La Palma ha arribat al mar la nit d'aquest dimarts, pocs minuts després de les 23.00 (hora canària), tot produint columnes de fum.

Ho ha fet a la zona nord de la platja de Los Guirres, des d'on es precipita per un penya-segat de prop de 100 metres d'altura, segons ha informat el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana gràcies a la informació de la Direcció general de la marina mercant (DGMM).

La colada que ha aconseguit arribar al mar és al sud. Prèviament, havia envoltat la muntanya de Todoque pel vessant més allunyat de Tazacorte. Ha desembocat al mar 10 dies després d'haver començat l'erupció, que va arrencar el diumenge 19 de setembre sobre les 15.00 hores.

El centre coordinador d'emergències de Canàries, el Cecoes-112, ha explicat que ara que "la lava ja ha arribat al mar" totes les persones siguin a prop i a l'exterior hauran de buscar "un lloc segur on refugiar-se".

Cap ferit

El Cabildo de la Palma ha ressaltat que la lava ha arribat "al mar a Tazacorte seguint un recorregut que no ha provocat cap pèrdua personal" i ha demanat complir la recomanació de no apropar-s'hi i respectar el confinament en zones properes.

Les autoritats recomanen romandre almenys a 3,5 quilòmetres de la zona i adverteixen que es formen núvols blancs de vapor d'aigua però també gasos nocius per a la salut.

Salvament Marítim, que està vigilant la zona d'exclusió marítima, ha informat també que sobre les 23.54 (hora canària) bufava el vent des del sud a la zona en què la lava ha arribat al mar.

Un dipòsit de 50 metres d'altura

El grup de geociències marines de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, que està seguint en directe l'avanç de les laves, ha detallat que s'ha generat "un impressionant dipòsit de més de 50 metres d'altura" en menys de 45 minuts, que a més segueix creixent.

Durant aquest dimarts l'illa de La Palma ha registrat un total de 29 terratrèmols en diferents punts, des de Villa de Mazo a Fuencaliente o El Paso, amb intensitat d'entre 2 i 3,3 punts de magnitud de l'escala Richter.