La Fiscalia del Tribunal Suprem creu que el rei Joan Carles I va cobrar "comissions i altres prestacions de caràcter semblant en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals" per obtenir la seva fortuna, segons ha avançat 'El Mundo', que ha tingut accés en exclusiva a una comissió rogatòria entregada a les autoritats suïsses per obtenir informació sobre la Fundación Zagatka.

En la sol·licitud realitzada a Suïssa, el ministeri públic assenyala que en aquests moments disposa d'"elements indiciaris que els fons que són objecte d'investigació tenen, entre d'altres, la referida procedència il·lícita" i apunta a la possible comissió d'almenys quatre delictes: blanqueig de capitals, contra la hisenda pública, suborn i tràfic d'influències.

En aquesta comissió rogatòria, del passat 24 de febrer, d'acord amb aquest diari, la Fiscalia pretén que l'Oficina Federal de Justícia de Suïssa li remeti la informació de tots els comptes al país de la Fundación Zagatka entre els exercicis 2016 i 2019, entitat que pertany a Àlvar d'Orleans-Borbó, cosí llunyà de l'emèrit.

Des d'aquesta fundació s'haurien abonat despeses del rei emèrit fins al 2018, amb posterioritat a l'abdicació en Felip VI el juny del 2014, moment en què Joan Carles I va perdre el privilegi de la inviolabilitat que tenia com a cap d'estat.

Joan Carles apareixia com a beneficiari d'aquesta fundació. La Casa del Rei va explicar en el seu moment que l'antic monarca desconeixia aquesta informació i va afegir que, si efectivament era així, hi renunciava.