La recentment elegida ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, haurà de treballar en la seva nova cartera amb dos principals desafiaments després dels indults als líders independentistes del procés: la nova relació que s'obre amb Catalunya que tindrà la seva primera presa de contacte al juliol a través de la comissió bilateral i que prosseguirà al setembre amb la reunió de la taula de diàleg.

Rodríguez, fins ara alcaldessa de Puertollano, assumirà la cartera de Política Territorial amb prou feines uns mesos després de l'arribada de Miquel Iceta al Ministeri. Ara, el també líder del PSC passarà a Cultura i Esport, tot i que, amb ell Sánchez pretenia avançar en l'impuls amb les relacions a Catalunya. De fet, Iceta va arribar fins i tot a plantejar un referèndum sobre un acord d'autogovern i finançament català.

És en aquest context en què Isabel Rodríguez, que també serà portaveu del Govern central, arriba al Ministeri de Política Territorial, en plena baixada de tensió amb el Govern català fruit dels indults, tot i que amb la mirada posada en la taula de diàleg del proper mes de setembre i, abans, amb la Comissió Bilateral entre tots dos executius per poder tractar assumptes d'inversions a Catalunya.

No obstant això, el PSOE de Castella-la Manxa, federació territorial a la qual pertany Rodríguez, ha estat un dels més crítics amb els indults als líders independentistes. Ara, Isabel Rodríguez serà una veu important dins d'aquesta nova relació amb Catalunya, perquè tindrà previsiblement un lloc dins de la taula de diàleg amb l'Executiu català.

La cogovernança

Un altre dels desafiaments que té Isabel Rodríguez al capdavant del Ministeri serà el de les relacions amb les comunitats autònomes, a través del famós terme encunyat en les últimes dates pel Govern com "cogovernança". En aquest sentit, el primer contacte el tindrà a finals de juliol en la Conferència de Presidents que se celebrarà a Salamanca per abordar l'arribada dels fons europeus.

A més, haurà de parlar amb el Ministeri de Sanitat sobre les noves mesures que estan prenent els Executius autonòmics davant l'increment de casos de coronavirus, així com exercir aquesta cogovernança en els assumptes relacionats amb la covid-19.

També, previsiblement, participarà en les nombroses Conferències sectorials que l'Executiu central està mantenint en les últimes dates amb els diferents Governs autonòmics sobre diversos assumptes, com Educació o Política Social.

Transferències de competències

Isabel Rodríguez, a més, arriba al Ministeri de Política Territorial i Funció Pública després que Iceta avancés a través de la Comissió Mixta de Transferències amb el País Basc que traspassaria a aquesta regió les competències d'Institucions Penitenciàries, Transport per Carretera, Assignació de l'ISSN i la gestió de l'edifici del Districte Marítim d'Ondarroa.

No obstant això, l'Executiu basc insisteix a transferir al més aviat possible la gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), cosa amb què Rodríguez haurà de treballar conjuntament amb el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

Un altre dels principals avanços que va fer Iceta, va ser el traspàs de la competència de la sanitat penitenciària a Navarra, després que així ho certifiqués la Junta de Transferències i ho formalitzés el Consell de Ministres.

A més, Isabel Rodríguez haurà d'assumir en el Ministeri les negociacions amb les Comunitats Autònomes per evitar recórrer al Tribunal Constitucional certes normes sobre les quals es manifestin discrepàncies en l'àmbit competencial.