El govern espanyol preveu aprovar els indults als presos independentistes condemnats pel Tribunal Suprem entre finals de juny i principis de juliol, segons informa aquest diumenge el diari 'El País'. El rotatiu concreta que l'executiu està treballant en un indult parcial, que mantindria les penes d'inhabilitació i perdonaria alguns anys de la condemna de presó, diferents en cada cas, però suficients perquè tots els presos fossin excarcerats automàticament. A més, la mesura serà reversible, amb una disposició que advertirà que, si els presos reincideixen en un període que pot ser d'uns tres anys, l'indult quedarà anul·lat.

Segons explica 'El País', els indults als presos independentistes s'estan treballant amb un equip dirigit pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, amb el suport de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i l'equip més estret del president espanyol, Pedro Sánchez, entre els quals el secretari general de Presidència, Félix Bolaños.

El govern espanyol treballa en un text que eviti un xoc de trens amb el Suprem, després que tribunal emetés un informe desfavorable. Segons el rotatiu, aquest informe, que no és vinculant, no ha agradat a la Moncloa perquè considera que entra en el terreny de la política. L'objectiu de l'executiu és tancar un document amb arguments centrats en la justícia, l'equitat i la "utilitat pública" –que l'indult és positiu per a l'interès general-, per evitar que la Sala Tercera del Tribunal Suprem el tombi si la mesura de gràcia s'acaba recorrent.

Ábalos diu que estan disposats a "assumir el cost" dels indults

El ministre de Transport, José Luis Ábalos, afirma que el govern espanyol està disposat a "assumir el cost" dels indults als presos del procés, i ha demanat al president Aragonès que faci el mateix. "Aragonès té ara aquest desafiament. En tota resolució de conflictes sempre hi ha dues persones disposades a assumir el lideratge, amb tots els costos que comporta. Servir al país té els seus costos. Espero que el nou president de la Generalitat també assumeixi el seu", ha reclamat Ábalos en una entrevista dominical al diari 'La Vanguardia'. En paral·lel, el també secretari d'organització del PSOE ha rebaixat les crítiques dins el PSOE sobre els indults: "No em consta aquest divisió, més enllà de les declaracions d'algunes persones".

Ábalos s'ha referit sense citar-les a les manifestacions contràries als indults d'exdirigents socialistes com Felipe González o Alfonso Guerra. "L'únic que li he escoltat és que no és el moment. Però deixi'ns als que tenim la responsabilitat que maneguem el criteri d'oportunitat, perquè som els que assumim les conseqüències. Els opinants no assumeixen cap conseqüència", ha etzibat el ministre de Transport i secretari d'organització del PSOE. "I per a alguns no és mai el moment, perquè no hi ha valor per afrontar-lo. Assumim el govern per afrontar els problemes, no per eludir-los", ha insistit Ábalos, que ha defensat els indults com una dels instruments per "trobar vies de solució" a Catalunya.

"El govern està decidit a normalitzar la convivència i la política a Catalunya. I això significa provar de superar elements que pertorben aquesta normalitat i que puguin justificar l'acció política dels qui viuen del conflicte", ha reflexionat en veu alta el ministre de Transport, que ha volgut recordar que "la fortalesa de l'Estat de dret s'expressa en la duresa, però també en la clemència i la generositat". Finalment, Ábalos ha obert la porta a reactivar en breu la taula de diàleg entre governs. "Estem disposats a reprendre-la. Es va constituir, i es va interrompre per la pandèmia. Però nosaltres no tenim cap problema, va ser la part independentista radical qui no volia veure's en la tessitura d'asseure's a la taula de diàleg", ha conclòs el secretari d'organització del PSOE.