16 de març de 2021
16.03.2021
L'Empordŕ
Madrid

El PSOE rebutjarŕ la Llei d'Amnistia que han registrat els partits independentistes

Adriana Lastra: "Una amnistia no té cabuda dins de la nostra Constitució"

16.03.2021 | 13:38
El PSOE rebutjarŕ la Llei d'Amnistia que han registrat els partits independentistes
El PSOE rebutjarŕ la Llei d'Amnistia que han registrat els partits independentistes

La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ha insistit aquest dimarts que la seva formació no donarà suport a la llei d'amnistia que les formacions independentistes han registrat al Congrés. "Entenem que una amnistia no té cabuda dins de la nostra Constitució i per tant votarem en contra", ha dit en roda de premsa al Congrés.

Pocs minuts abans ERC, JxCat, PDeCAT i CUP han presentat la proposta d'amnistia per a "tots els actes d'intencionalitat política" vinculats a "la lluita democràtica per a l'autodeterminació de Catalunya" que hagin estat "tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa" des de "l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei".

La via per "posar fi a la repressió" i per "fer net a tota la causa"

Els partits independentistes han portat aquest dimarts al Congrés la llei d'amnistia i han instat el govern espanyol a demostrar que creu que "la repressió va ser un error". "Si ho creu, ha d'aprovar la llei d'amnistia" per "retornar aquest conflicte polític exclusivament a l'escenari de la política i demostrar que veritablement creu en una solució democràtica", ha afirmat la diputada d'ERC Montse Bassa en una roda de premsa conjunta amb Míriam Nogueras (JxCat), Ferran Bel (PDeCAT) i Mireia Vehí (CUP). En la presentació de la iniciativa, també hi ha participat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la portaveu d'Amnistia i Llibertat, Susanna Pagès.

El text estableix l'amnistia per a "tots els actes d'intencionalitat política" vinculats a "la lluita democràtica per a l'autodeterminació de Catalunya" que hagin estat "tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa" i es duguessin a terme "des de l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei".

Nogueras ha dit que els partits espanyols tenen a les seves mans admetre que "la via de la repressió, la presó i l'exili ha estat un error impropi d'una democràcia plena i consolidada" i ha remarcat que l'independentisme és "propositiu" amb aquesta iniciativa mentre que l'executiu espanyol encara no n'ha concretat cap.

Bel ha dit que les eleccions madrilenyes del 4 de maig no poden ser una excusa, ja que la llei d'amnistia encara trigarà a arribar a debat, i ha defensat que l'amnistia és la "solució òptima" i seria un "punt de partida per a la solució política".

Vehí ha subratllat que la llei d'amnistia respon a la "unitat estratègica de l'independentisme contra la repressió" i "afecta a totes les persones represaliades", ja que "engloba tota mena de persecució delictiva". També ha agraït la feina de les entitats i ha afirmat que el PSOE té la pilota a la seva teulada, ja que el seu suport és "imprescindible".

Bassa ha insistit que rebutjar la llei d'amnistia és "mantenir la injustícia i la venjança" i és "voler negociar amb ostatges". Aprovar aquest text implica "fer net a tota la causa independentista", ha dit la diputada republicana, ja que inclou les "més de 3.000 persones represaliades" i va més enllà dels delictes de sedició.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook