Els lletrats del Congrés han avalat per primera vegada en un informe la viabilitat legal que es constitueixi una comissió d'investigació sobre les activitats del rei emèrit, Joan Carles I, segons fonts de Podem i del Congrés. Han emès l'informe en motiu de la petició que Podem va presentar al mes de desembre un cop es va destapar el cas de les targetes opaques i Joan Carles I va regularitzar amb Hisenda 678.393,72 euros.

La Mesa del Congrés ha de decidir aquest dimecres sobre l'admissió a tràmit de la petició amb l'informe sobre la taula. És un tràmit que fins ara no ha superat cap petició semblant i que permet elevar la qüestió al ple del Congrés.

Amb tot, aquest dimecres previsiblement Podem es tornarà a quedar en minoria demanat la comissió d'investigació, tal com ha passat en anteriors ocasions en què el PSOE ha tancat files amb el PP i Vox per rebutjar investigar les activitats del rei emèrit.

És la primera vegada que els lletrats del Congrés avalen la viabilitat de la creació de la comissió d'investigació sobre les activitats del monarca. Només aquesta legislatura s'havien manifestat en contra d'aquesta possibilitat en cinc ocasions, totes a instàncies de Podem o de les formacions independentistes.

Fins ara els lletrats havien argumentat que les activitats de Joan Carles I estaven emparades pel caràcter inviolable de la figura del cap de l'Estat, que «preserva el rei de qualsevol tipus de censura o control dels seus actes». El PSOE havia vinculat la seva negativa a qüestions d'oportunitat política però també al criteri dels lletrats.

La petició de creació d'una comissió d'investigació de Podem argumenta que els fets que es pretenen investigar són posteriors a l'abdicació de l'exminarca, i per tant no se li pot aplicar el criteri de la inviolabilitat.

Segons fonts del Congrés, l'informe dels lletrats «no s'oposa a l'admissió a tràmit» de la petició d'una comissió d'investigació sobre les activitats del rei Joan Carles, però el fet que s'acabi admetent o no serà una decisió que la Mesa del Congrés adoptarà aquest dimecres.