La responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, alerta que els brots relacionats amb l’oci nocturn estan augmentant i tenen una “magnitud important”: “De nou, vull apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans. Si no fem un esforç no controlarem la transmissió”. Durant la compareixença d’aquest dijous, Sierra ha reiterat que els continuen preocupant els brots de Catalunya -especialment, els de l’entorn de Barcelona- i de l’Aragó -sobretot, de Saragossa-. En aquest sentit, ha dit que estan en contacte permanent amb aquestes dues comunitats i que creuen que les mesures implantades “poden ser eficaces” però ha dit que moltes també requereixen de la "implicació" dels ciutadans.

Sierra ha evitat parlar de “segona onada” però ha admès que la corba té una tendència “ascendent” i que ja s’ha arribat als 35 casos per cada 100.000 habitants.

També ha dit que, tot i que la meitat dels casos diagnosticats són asimptomàtics i la mitjana d’edat se situa en els 45 anys, estan detectant un increment d’infectats més avançades. “Això ens preocupa”, ha dit.

El nombre de casos sospitosos també ha augmentat en aquesta última setmana i amb ella la xifra de positius detectats a l’atenció primària, que ja se situa en el 7%. En aquest sentit, Sierra ha dit que a hores d’ara l’atenció primària és la que té “més pressió” perquè hi ha menys ingressos de casos greus i d’UCI als hospitals.

Des que va finalitzar el procés de desescalada, s’han detectat 369 brots a tot l’estat espanyol amb més de 5.000 casos associats. A hores d’ara, n’hi ha 281 d’actius amb més de 3.200 casos associats.

D’aquests, l’àmbit majoritari on es produeixen és el social (el 32% amb 900 casos associats), seguit del laboral (27%) i el relacionat amb els treballadors del sector de la fruita (27 brots del total).

Sierra ha matisat que no tots els brots tenen la mateixa magnitud i que el 70% tenen deu o menys casos. Els que de més magnitud, ha insistit, són els relacionats amb l’oci i les discoteques i els que afecten feines amb “certa vulnerabilitat”.

“El virus segueix circulant”

“El virus no ha desaparegut, segueix circulant. És fonamental que el seguim detectant de manera precoç i que qualsevol persona amb símptomes acudeixi al metge perquè se’l pugui aïllar i evitar que la transmissió continuï”, ha insistit.

La responsable de Sanitat ha dit també que els criteris que s’estan utilitzant s’estan discutint i treballant de manera constant i, en relació a les proves en origen, ha dit que els casos importants és una de les “preocupacions” que tenen i que “no hi ha res descartat”.