El Govern central ha aprovat aquest divendres en un Consell de Ministres Extraordinari l'ingrés mínim vital que pretén reduir prop d'un 80% la pobresa extrema a Espanya. La prestació arribarà a 850.000 famílies, un 16% de les quals monoparentals, i oscil·larà entre els 460 i els 1.000 euros.

En aquest sentit, l'executiu espanyol calcula que la prestació arribarà a 2,3 milions de persones, un 30% menors, i que el 16% d'aquestes 850.000 famílies beneficiàries són monoparentals, de les quals gairebé un 90% encapçalades per una dona.

Segons un esborrany del projecte de decret-llei al qual ha tingut accés Europa Press, per optar a la prestació s'haurà d'acreditar la situació de vulnerabilitat i residir durant almenys un any de manera legal a Espanya, fet que descarta els migrants en situació irregular.

Tot i això, es contemplen algunes excepcions com en el cas dels sol·licitants de protecció internacional, les víctimes de tràfic d'éssers humans, a partir de l'expedició de l'autorització de residència provisional o les dones estrangeres víctimes de violència de gènere.

Així mateix, en cas que el sol·licitant de la prestació estigui emancipat, la seva edat mínima haurà de ser de 21 anys, excepte en els supòsits de dones víctimes de violència de gènere i víctimes de tràfic d'éssers humans, en els quals s'exigirà que sigui major d'edat. El límit d'edat seran els 65 anys.

També podran accedir a l'ingrés mínim vital les dones víctimes de maltractament que hagin abandonat el seu domicili familiar habitual acompanyades dels seus fills i els seus familiars fins al segon grau per consanguinitat o afinitat.

Incentiu a l'ocupació

A més, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions promourà estratègies d'inclusió de les persones beneficiàries i s'aplicarà un "incentiu" a l'ingrés mínim vital per a les unitats de convivència en les quals un o tots els actius treballin.

Alhora, es contempla la creació d'una comissió de seguiment, que presidirà el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i que comptarà amb la presència del secretari d'estat de la Seguretat Social, Israel Arroyo, a la qual se sumarà un consell consultiu de l'ingrés mínim vital.

A més d'analitzar les rendes, l'ingrés mínim vital també farà un "test de riquesa". Això vol dir que quan es presenti la sol·licitud es comprovarà que el beneficiari no supera un determinat llindar de patrimoni, deixant de banda l'habitatge habitual.

Segons ha indicat la secretària general d'Objectius i Polítiques d'Inclusió i Previsió Social, del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Milagros Paniagua, en un debat d'Oxfam Intermón, l'objectiu que es planteja l'executiu és "reduir la pobresa extrema al voltant d'un 80%" a Espanya.