L'estat espanyol ja ha superat la xifra dels 15.000 morts per coronavirus. Segons l'últim balanç fet públic pel Ministeri de Sanitat, en les últimes 24 hores hi ha hagut 683 defuncions, fet que suposa un descens respecte a aquest dimecres, quan van morir 757 persones. La xifra total se situa en les 15.238 morts. Pel que fa al total de casos, és de 152.446. Les últimes 24 hores han sumat 5.756 nous contagis, xifra inferior als 6.180 de dimecres però superior als 5.478 de dimarts. S'han donat d'alta un total de 52.165 pacients, 4.144 dels quals en l'últim dia. La Comunitat de Madrid continua sent el territori amb més afectats, amb 43.877 positius i 5.800 morts, seguida de Catalunya, amb 31.043 positius i 3.148 morts.

L'increment diari de dimarts va implicar que es trenqués la tendència a la baixa registrada de divendres a dilluns passat. Dimarts hi va haver 5.479 nous casos en un dia i 743 morts. Les dades de dimecres van confirmar el repunt, amb 6.180 nous positius i 757 morts. Aquest dijous, però, les xifres han tornat a baixat, amb 683 morts i 5.756 contagis nous.

El Ministeri de Sanitat no ha donat aquest dijous tampoc el número total de persones a l'UCI, ja que algunes comunitats autònomes donen la dada de les persones ingressades el dia d'avui i no l'acumulat al llarg del període de notificació, com fan les altres. La suma total es donarà quan totes les comunitats reflecteixin els casos acumulats, segons el comunicat del Ministeri.

En la roda de premsa diària des de La Moncloa, la doctora del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha destacat que les dades fins avui certifiquen que la taxa de creixement i velocitat de propagació en què s'escampa la malaltia està disminuint en totes les comunitats.

Sobre els testos massius, Sierra ha recordat que aquests estudis de seroprevalència tenen com a objectiu veure en quin percentatge la població espanyola ja ha passat el virus i que per això el Centre Nacional d'Epidemiologia i l'Institut Nacional d'Estadística (INE) han dissenyat la mostra. Segons ha afegit, no serà el primer cop que ho facin ja que s'han dut a terme per saber la immunitat davant d'altres malalties vacunables. "Són grans experts en el disseny i s'ha dissenyat amb molt de rigor", ha assegurat Sierra, que ha dit que les proves seran voluntàries, amb consentiment i acompanyades de "tot tipus d'explicacions".

D'altra banda, sobre la tornada dilluns que ve a la feina de treballadors de sectors no essencials i que fins ara han tingut un permís retribuït, Sierra ha comentat que es torna a la mateixa situació de fa dues setmanes, quan ja s'havien establert mesures de distanciament social i de les quals ha defensat que ja han començat a donar resultat. Segons la doctora del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, s'està treballant amb les empreses perquè s'adoptin també mesures d'higiene i protecció. "Serà una torna molt controlada i molt vigilada i qualsevol cosa que pugui passar la tindrem en compte", ha afegit.

El cap del JEMAD evita la polèmica pels hospitals de Sabadell i Sant Andreu de la Barca

Preguntat pels hospitals de Sant Andreu de la Barca i Sabadell, el cap de l'Estat Major de Defensa (JEMAD), Miguel Ángel Villarroya, ha evitat valorar si la Generalitat ha frenat o no la seva posada en marxa. "Les forces armades van allà on se'ns requereix i quan se'ns requereix amb l'objectiu de salvar vides", ha assenyalat Villarroya, que ha demanat restar "al marge de la confrontació política".