El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que Espanya es troba actualment en una fase de "estabilització" de la pandèmia de l'coronavirus, i ha comentat que l'objectiu que s'ha plantejat aquesta setmana el Govern és mantenir la tendència a la baixa de l' nombre de casos confirmats de l'Covid-19.

En una roda de premsa telemàtica al Palau de la Moncloa, Illa ha al·ludit a les últimes dades publicades aquest dimarts pel seu departament ministerial en què es mostra que el coronavirus ha infectat ja a 94.417 persones a Espanya i provocat la mort de 8.189 ciutadans .

No obstant això, i malgrat aquestes xifres, que suposen un increment de 9.222 en el nombre de casos, i de 849 en el nombre de morts, Illa ha comentat l'augment percentual se situa en el 10 per cent, "per sota" del que detectat en les setmanes anteriors i, especialment, des del 15 de març, un dia després de la declaració de l'estat d'alarma.

"Tot això demostra que les mesures de Govern estan donant els seus resultats. Ahir vaig dir que estàvem en fase d'estabilització i avui puc confirmar que ho estem, si bé és important seguir baixant el percentatge d'increment de xifres", ha dit Illa, per recordar que aquesta setmana seguirà sent "dura".

Dit això, el ministre de Sanitat ha subratllat la importància de no enfrontar economia i salut, assegurant que perquè l'economia funcioni ha d'haver salut. Per això, i després d'agrair el comportament que està tenint la ciutadania, ha donat les gràcies als empresaris per seguir "donant suport" a Govern en les mesures que està adoptant per combatre el virus.

En aquest sentit, Illa ha fet una "menció especial" per a les companyies farmacèutiques per aconseguir que 25 milions d'espanyols tinguin cada dia els medicaments que necessiten per cuidar la seva salut. "Perquè l'economia torni a ser el primer, el primer ara ha de ser la salut", ha recalcat.

Dit això, el ministre ha recordat que el Consell de Ministres ha aprovat la distribució a les comunitats autònomes de 300 milions d'euros dins el pla de mesures econòmiques extraordinàries destinades a mitigar l'impacte de l'Covid-19.

El repartiment s'ha dut a terme tenint en compte els criteris de percentatge de població (80%) i nombre de casos (15%) i ingressos a UCI (5%) a data 24 de març. Les comunitats autònomes de Madrid, Catalunya i Andalusia són les tres que majors imports rebran amb 52,79, 51,36 i 44.230.000 d'euros, respectivament.