29 de març de 2020
29.03.2020
L'Empordà

Simón alerta que les UCI de sis comunitats estan al límit i n'hi ha tres que s'hi apropen ràpidament

Diu que l'evolució del virus és bona però que el perill és la letalitat fruit d'una "massificació" de casos greus

29.03.2020 | 14:25
Simón alerta que les UCI de sis comunitats estan al límit

El director del Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha alertat que les UCI de sis comunitats autònomes estan al límit, i n'hi ha tres que s'hi apropen ràpidament, tot i que no ha volgut especificar quines. Simón ha indicat que l'evolució del virus s'ha estabilitzat, "sembla que fins i tot estigui començant a baixar", però ha advertit que el perill és la letalitat fruit d'una "massificació" en cas de col·lapse de les UCI. Sobre el material de protecció, ha reconegut que no s'estan fent les comandes que els agradaria, però sí que s'està aconseguint reposar a temps, encara que sigui una mica just.

En la seva roda de premsa diària, Simón ha remarcat que l'increment de positius és del 9%, i ja fa dies que va baixant, però ha advertit que ara el perill està a les UCI. Precisament, ha argumentat que les noves mesures de restricció que aprovarà aquest diumenge el govern espanyol intenten reduir els casos susceptibles d'ingrés en UCI perquè aquestes unitats puguin anar donant altes i que no hi hagi col·lapse.

El temps de duplicació és variable entre comunitats, però s'està aproximant als objectius, ha dit Simón. Alguns indicadors van en "molt bona direcció", ha afegit. Així les coses, el punt "crític" són les UCI, i ja hi ha sis comunitats que estan "al límit".

Sobre recaigudes o temps superiors als 14 dies de la malaltia, com el cas d'Irene Montero, Simón ha indicat que es poden produir casos concrets, però ha insistit que els protocols per a les situacions generals són correctes. No consta, ha dit, que aquestes permanències del virus més enllà dels 14 dies suposin un risc per a la transmissió en la comunitat.

Major desplegament de l'exèrcit si cal

L'exèrcit ha desinfectat nombroses instal·lacions, com ara l'aeroport de Vitòria, estacions de ferrocarril, 12 centres de salut, dos hospitals i 153 residències de gent gran. També s'està donant suport al transport de proves, de contagiats entre hospitals i de persones mortes. Un avió de l'exèrcit arribarà aquesta tarda amb material de la República Txeca, i un altre ho farà des de Shangai.

Si calgués, l'exèrcit ja està treballant en un pla per a un major desplegament, tenint en compte que les mesures de restricció seran ara més àmplies. "En aquelles zones on es vegi que és necessari es farà", ha dit el coronel Miguel Àngel Villaroya.

La Policia Nacional ha detingut 61 persones i ha sancionat 4.683 en les últimes 24 hores. Les actes de denúncia segueixen per sota de les 5.000 al dia. S'han posat a disposició els laboratoris d'ADN de la policia científica per fer proves de coronavirus, tant a Madrid, com a Barcelona, Sevilla, València i A Coruña.

Pel que fa a la Guàrdia Civil, ha detingut 13 persones en les últimes hores i ha cursat 3.807 denúncies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook