El president de Govern, Pedro Sánchez, ha informat aquest dissabte que l'autoritat competent a tot l'Estat serà el Govern d'Espanya i ha afegit que en virtut d'aquesta decisió, els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat i tots els cossos policials autonòmics i locals quedaran baixos les ordres directes del ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska. a més, ha assenyalat que l'estat d'alarma entrarà en vigor aquesta nit i ha apel·lat a la unitat de totes les forces polítiques perquè vénen "setmanes difícils de sacrificis" en la lluita contra el coronavirus

Així s'ha pronunciat després d'un Consell de Ministres extraordinari al Palau de la Moncloa per decretar l'estat d'alarma que s'ha prolongat més de set hores i que s'ha celebrat de manera presencial. De fet, el vicepresident segon de Govern, Pablo Iglesias, ha participat en aquesta reunió interrompent el procés de quarantena a què s'havia sotmès per estar en contacte amb la seva parella, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha donat positiu en Covid- 19.

Sánchez ha assegurat que Espanya s'enfronta a "una emergència de salut pública que requereix decisions extraordinàries" i ha justificat que el Consell de Ministres prengui ara la decisió d'aprovar l'Estat d'alarma al·legant que la situació no és "estàtica" i cal anar adaptant-se a aquest escenari "tan dinàmic".

Guanyar el virus

A més, el president de el Govern ha deixat clar que no li "tremolarà la mà per guanyar a el virus". "Posem en el centre de les nostres prioritats la salut de les persones", ha proclamat, abans d'enumerar les mesures "dràstiques" que va a haver de posar en marxa.

Així mateix, Sánchez ha assenyalat que les mesures afecten tot el territori espanyol durant 15 dies i podran "prorrogar amb l'autorització de Congrés si fos necessari". "A partir d'avui, l'autoritat competent en tot el territori serà el Govern d'Espanya", ha afegit, per afegir que aquest decret es publicarà en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquesta mateixa nit.

Deixar fora les diferències

El president de Govern, Pedro Sánchez, ha demanat avui als presidents de totes les CCAA, amb els que demà es reunirà de manera virtual, que deixen les seves diferències i es situïn darrere de Govern per lluitar contra el coronavirus.

Ha advertit, en aquest sentit, que han de tenir calor que va només hi ha una missió i és la de vèncer el virus. Per això, ha insistit que en aquesta lluita "no hi ha colors polítics, ni ideologies, ni territoris, sinó que els ciutadans són el primer".

Sánchez ha afegit que a vegades a Espanya "som" 17 comunitats autònomes, però en ocasions cal ser "el gran país que som" i estar amb el Govern per donar una resposta comuna. Per això, ha recalcat que cal coordinar-se, creu que escoltar és una obligació igual que mantenir una "unitat d'acció indispensable.

El Consell de Ministres extraordinari d'aquest dissabte no ha aprovat finalment noves mesures econòmiques dins del pla de xoc que ja va anunciar el Govern central pel coronavirus, i les aprovarà dimarts en la seva propera reunió, ha avançat el president Pedro Sánchez.

Al final del Consell, que ha aprovat l'estat d'alarma a Espanya per als pròxims 15 dies, ha anunciat que s'ha acordat implementar en el proper Consell quatre grups de mesures econòmiques per pal·liar els efectes del coronavirus.

Es tracta de mesures de suport a treballadors, empresaris, autònoms, famílies i col·lectius més vulnerables; suport a la flexibilització dels mecanismes d'ajustaments de plantilla (ERTEs) per evitar acomiadaments; suport d'activitat econòmica per garantir la liquiditat a conseqüència de l'emergència econòmica i suport a la investigació.

Entre les mesures anunciades encara pendents d'aprovació, figuren la prestació per als pares que hagin de renunciar al seu treball per cuidar als seus fills o ajornaments de quotes a la Seguretat Social per a les empreses que es vegin afectades.

A l'espera que s'anunciïn aquestes noves mesures, l'Executiu ha anat aprovant aquesta setmana algunes altres mesures de caràcter econòmic, com la injecció d'uns 18.200 milions d'euros per garantir la liquiditat de pimes i autònoms i per ajornar impostos.

Dijous el Govern central va aprovar un decret-llei que recollia les primeres mesures del paquet de xoc econòmic, amb la injecció de 18.225 milions per pal·liar les conseqüències econòmiques del coronavirus, que inclou l'ajornament i fraccionament de deutes tributaris per un termini de sis mesos sense interessos i una injecció de 14.000 milions d'euros en liquiditat a pimes i autònoms.

També contempla una línia de crèdit de 400 milions per al sector turístic i una transferència de 2.800 milions per a les comunitats autònomes, entre d'altres.

En concret, pimes i autònoms podran ajornar fins al 30.000 euros en el pagament d'impostos durant sis mesos, amb tres mesos de carència, però les empreses tindran l'opció de retornar els diners als tres i no abonar res en interessos.

Per als empleats de l'Administració General de l'Estat (AGE), els treballadors en aïllament continuaran percebent el 100% de les seves retribucions i es permetran modalitats de treball no presencial i es flexibilitzarà el teletreball per als pares.

A més, s'agilita el procediment per a la contractació de tota mena de béns o serveis que siguin necessaris. Així mateix, s'habilita al Ministeri d'Hisenda per realitzar transferències entre les diferents seccions pressupostàries amb la finalitat de reforçar el finançament de la política sanitària per part de l'Estat.

Crèdit al turisme

A més, es dotarà una línia específica de crèdit de l'ICO de 400 milions d'euros destinada a les empreses i autònoms del sector turístic, i es permet que les empreses que han rebut préstecs de la Secretaria General d'Indústria i de la petita i mitjana empresa puguin ajornar el seu reemborsament.

També s'amplien les bonificacions a la Seguretat Social per a

contractes fixos discontinus que es realitzin entre els mesos de febrer i juny en els sectors de turisme, comerç i hostaleria vinculats a l'activitat turística.

Devolució bitllets de Renfe

Així mateix, es facilitarà que les aerolínies no hagin d'utilitzar un mínim d'slots determinat per conservar-los, la qual cosa serà de "gran alleujament" per a les aerolínies, encara que aquesta mesura requerirà autorització per les autoritats europees.

En paral·lel, Renfe permetrà des del dilluns 16 de març que els viatgers canviïn per a una altra data o anul·lin sense cost algun dels bitllets de tren que tinguin adquirits.

Injecció de 2.800 miions per a les CCAA

Per combatre la malaltia també s'inclou una "importantíssima" injecció de recursos econòmics per al Sistema de Salut Pública, pel que es transferiran 2.800 milions d'euros a les autonomies, com a avançament de les bestretes a compte previstos en el sistema de finançament autonòmic.

El paquet de xoc també mobilitzarà uns 1.000 milions d'euros del Fons de Contingència dels Pressupostos Generals de l'Estat destinats a intervencions sanitàries prioritàries assenyalades pel Ministeri de Sanitat.

Addicionalment, s'habilita al Govern central per regular els preus d'alguns productes necessaris per a la protecció de la salut, i, en cas de situació excepcional, la Comissió Interministerial de Preus podrà fixar l'import màxim de venda al públic de determinats medicaments i productes.

Quant a les mesures d'atenció directa a les famílies, s'aprova una dotació extraordinària de 25 milions d'euros per reforçar els serveis socials de les comunitats autònomes i es flexibilitzarà l'obtenció de beques-menjador per fer-la efectiva fins i tot en els col·legis tancats.

Baixa per accident de treball

Així mateix, dimarts passat, en la reunió ordinària del Consell de Ministres el Govern central va aprovar un altre reial decret-llei perquè les persones en aïllament preventiu per raó de contagi del coronavirus es consideressin en situació d'incapacitat temporal assimilada a una baixa laboral per accident de treball. A més, es va aprovar la suspensió de tots els viatges del programa de Turisme Social de l'Imserso durant un mes.