El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat l'aprovació d'un Reial decret llei perquè totes aquelles baixes laborals de persones que estiguin en aïllament preventiu per contagi per coronavirus siguin considerades com a malaltia professional, de manera que no afecti les seves nòmines. Fins ara, faltar al treball per estar en quarantena per coronavirus es qualificava com a contingències comunes.

Igualment, el ministre ha avançat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres noves mesures contra el coronavirus, entre les quals destaca la modificació d'un Reial decret llei per a permetre la compra centralitzada de qualsevol mena de producte sanitari que sigui necessari per a l'abordatge del coronavirus, sempre segons l'opinió dels experts. Per exemple, Illa ha recordat que les ulleres de protecció s'inclouran, i abans estaven no estaven incorporades.

En les zones de transmissió "significativa" de casos, que el ministre ha fixat com Madrid, La Rioja, Vitòria i Labastida, se suspendran totes les activitats col·lectives en espais tancats que tinguin una afluència de més de 1.000 persones. Igualment, en tots els esdeveniments d'oci, culturals i similars de menys de 1.000 persones, s'haurà de reduir a un terç l'aforament per a evitar massificació excessiva.

Els viatges de l'Inserso seran suspesos durant un mes per a evitar els desplaçaments en aquesta "població més fràgil", segons Illa. El Consell de Ministres també ha decidit aquest dimarts prohibir els vols comercials directes entre Itàlia i els aeroports espanyols fins al pròxim 25 de març. La decisió, publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), entrarà en vigor a les 00.00 hores d'aquest dimecres.

Pel que fa a esdeveniments no esportius que comportin un "moviment important" de persones, Illa ha argumentat que "seran valorats cas a cas amb les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes". "Anirem adoptant les mesures oportunes fent valoració caso a cas", ha insistit. Sí que està decidit a celebrar a porta tancada els esdeveniments esportius celebrats en territori espanyol, ja siguin organitzats tant per organitzacions nacionals com internacionals.

Illa ha agregat que "s'està treballant" en un altre paquet de mesures "socials i econòmiques" que seran anunciades en pròximes dates pel Govern "segons l'evolució" del coronavirus a Espanya. Finalment, el ministre ha celebrat el "magnífic treball" i la "importància" de la coordinació amb les comunitats autònomes contra el coronavirus. "És un plus del nostre sistema sanitari, crec que fins al moment s'està posant de manifest", ha afegit.

De la mateixa manera, ha reconegut i agraït el treball de tot el personal sanitari: "Ells són la primera línia de combat contra aquesta malaltia. Vull reconèixer públicament la seva magnífica tasca, professionalitat i acompliment en tots els sentits". En aquest sentit, també ha subratllat la "col·laboració de la ciutadania": "Algunes mesures no ens agradaria haver d'adoptar-les, però creiem que són necessàries. Actuem sobre la base d'evidència científica i criteris d'experts valorats sempre amb la màxima transparència".

Els casos de coronavirus a Espanya s'eleven a 1.622, segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat, publicat a les 13 hores d'aquest dimarts. Això suposa 418 positius més que a les 18 hores d'ahir. 35 persones han mort, 101 a l'UCI i 135 s'han curat des de l'inici de l'epidèmia. S'han realitzat més de 17.500 proves a persones per a avaluar la presència del virus.

Per comunitats autònomes, Madrid ja registra 782 casos, enfront dels 577 del dilluns. Li segueix País Basc (195), La Rioja (144) i Catalunya (124), on també han crescut molt els contagis. Andalusia ja compta amb 71 positius registrats i Castella i Lleó amb 56. Després d'elles, se situen Comunitat Valenciana (50), Castella-la Manxa (39), Aragó (38), Canàries (25), Astúries i Galícia amb 22, Balears (13) i Cantàbria i Navarra amb 12. Múrcia (9) i Extremadura (8) són les comunitats menys afectades, mentre Ceuta i Melilla continuen lliures de coronavirus