La primera víctima espanyola relacionada amb l'epidèmia mundial del coronavirus SARS-CoV-2 és valenciana, a falta dels informes oficials que acabin de confirmar la relació causa efecte entre el contagi i la mort. Es tractaria d'un home que va morir el passat 13 de febrer a l'Hospital Arnau de Vilanova, de València, a causa d'una pneumònia greu de la qual es desconeixia l'origen. Ahir, 19 dies després de la seva mort, la Conselleria de Sanitat va anunciar que després de realitzar de nou les proves a les mostres que es mantenien del seu cas, s'ha confirmat que aquesta persona estava infectada pel coronavirus.

Així ho va anunciar ahir a la tarda en una roda de premsa d'urgència la consellera Ana Barceló, que va insistir que amb les dades que hi havia per ara «no es pot determinar que la causa de la mort hagi estat pel coronavirus» encara que una de les complicacions més habituals de la malaltia Covid-19 és la pneumònia greu.

Es tractaria d'un home «que hauria viatjat al Nepal» , que «no era una persona jove» i que va ingressar per una pneumònia greu i va morir el 13 de febrer.

Barceló va avançar que ja s'ha posat en marxa el dispositiu per avaluar la situació i veure si s'han de prendre mesures addicionals de vigilància a l'entorn d'aquesta persona o al centre hospitalari a l'ésser un cas de coronavirus que no estava controlat ni sota vigilància ni amb el que, possiblement, es prendran les precaucions especials per evitar contagis en l'entorn hospitalari que ara sí que s'estan aplicant.

Amb tot, la consellera ha incidit que des del dia de la mort fins ara ja havia passat «el període d'incubació de 14 dies» de la malaltia, de manera que encara s'havia d'investigar i decidir què fer davant aquest nou cas.

19 casos en total

Amb aquesta confirmació, i amb el d'una altra dona hospitalitzada a Manises i de la qual encara s'està intentant conèixer com es va contagiar, són ja 19 els casos confirmats de Covid-19 a la Comunitat Valenciana després els altres dos casos confirmats ahir al matí a l'Hospital Clínic i que estan en aïllament a casa amb símptomes lleus.

En principi, i salvant el cas de el mort i de la dona ingressada a l'Hospital de Manises de la qual es desconeix el seu estat, els altres 17 casos tots tindrien simptomatologia lleu (sis estan en aïllament a casa) i s'haurien contagiat o bé per viatjar a zones de risc, on sí que hi ha transmissió comunitària de virus (Xina, Japó, Corea de Sud, Singapur, Iran i les quatre zones de nord d'Itàlia) o bé per contacte estret amb alguna de les persones infectades.

Cerca als hospitals

La detecció del coronavirus en aquest home mort el 13 de febrer a València ha estat possible després que la Conselleria de Sanitat comencés a aplicar el protocol de l'Ministeri de Sanitat de la setmana passada i en què recomanava començar a buscar el virus en els pacients ingressats (o fins i tot morts) amb infeccions respiratòries greus que hagin donat negatiu a tots els virus respiratoris coneguts.

D'aquesta manera, qualsevol persona hospitalitzada amb pneumònia, distrés respiratori agut, fallida multiorgànica, xoc sèptic, a l'UCI o que hagi mort donant negatiu a totes els virus respiratoris coneguts anaven a passar a ser susceptibles d'investigació com contagiats de coronavirus. La conselleria no ha aportat dades encara de quants casos més d'aquest tipus estan actualment sota investigació encara que durant la setmana passada, Barceló ha assegurat que ja s'estava treballant en aquesta línia de recerca en tots els hospitals valencians.

Segons el president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva i Salut Pública, el valencià Rafael Ortí, buscar casos en persones greus sense causa coneguda era la constatació que les coses «s'estan fent bé» i que els professionals a el comandament de contenir l'epidèmia «estan demostrant ser capaços de reconèixer que pot haver-hi hagut errors i que cal tornar enrere».

Contactes amb Portugal

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat espanyol i el govern lusità estan ja en contacte per conèixer com s'havia contagiat el segon cas d'coronavirus detectat a Portugal, un home que assegura que va viatjar per negocis a València. Segons la consellera de Sanitat, Ana Barceló, s'estava encara intentant conèixer la cadena de contactes i la «traçabilitat» d'aquest nou positiu tot i que, en principi, aquest home hauria estat en contacte «amb una persona que ha donat positiu a València».