El Vi Fumat del celler Arché Pagès de Capmany i el Vi de Fang del celler Rendé Masdéu de l'Espluga de Francolí, han maridat el menú que ahir van servir els propietaris del Celler de Can Roca en la Cimera del Clima de Madrid. Els germans Roca, ambaixadors del Programa de Desenvolupament de l’ONU, van incloure aquests vins en l'àpat que van degustar els primers ministres, caps d'Estat i de Govern i el secretari general de les Nacions Unides.

En el cas del Vi Fumat, es tracta d'un producte sorgit de les vinyes de Puignau que van servir de contrafoc en el gran incendi de l'Empordà del 2012 i que el celler Arché Pagès va embotellar per la seva singularitat i importància estratègica, ja que els ceps van servir de contrafoc.

Pel que fa el Vi de Fang, es tracta de les ampolles recuperades directament del riu Francolí després de la riuada del passat 22 d'octubre, en les que l'aiguat es va emportar per complet les instal·lacions del celler.

Els Roca van preparar un menú per remoure consciències a través de productes de proximitat amb origen a Espanya i una cuina que respecta "el petit productor". Així, el primer plat plantejava el problema global de l’aigua, el segon abastava la problemàtica de les especies invasives i portava a taula el cranc blau que colonitza el Delta de l’Ebre i l’Opuntia ficus de Cap de Creus. A més, el Mousse de plàncton i algues, entre altres ingredients, feien referència a l’elevada temperatura d’alguns mars i oceans.