Els màxims representants de la política espanyola passada i recent han acomiadat aquest divendres Alfredo Pérez Rubalcaba a la capella ardent que s'ha instal·lat al Congrés dels Diputats. Per aquest punt han passat els reis Felip VI i Letizia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els expresidents Mariano Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero però també companys de trajectòria política durant la seva etapa com a secretari general del PSOE i vicepresident i ministre dels governs de González i Zapatero. També els líders dels principals partit com PP, Cs i Podem. Tots han coincidit en destacar la vocació de servei públic de Rubalcaba i l'han situat com una persona "imprescindible" per al socialisme espanyol i per a la política. Rubalcaba ha mort als 67 anys per un infart cerebral.

El líder del PP, Pablo Casado, ha expressat el condol en nom de la seva formació. “Rubalcaba ha estat una persona imprescindible per al socialisme espanyol i una persona molt estimada pel seu partit”, ha dit Casado, que ha mostrat el seu “respecte” i ha transmès el condol a la família.

Darrera de Casado ha comparegut el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, que ha destacat que és un dia per "mostrar respecte i agraïment" a la figura de Rubalcaba per haver dedicat tants anys al servei públic i a "defensar l'interès general" des de les seves posicions. També ha tingut un record i missatge de suport per a la "família socialista" i per als seus sers més propers.

Casado i Rajoy parlen al pati del Congrés

La capella ardent de Rubalcaba ha propiciat també alguns retrobaments com els del president espanyol, Pedro Sánchez, amb José Luis Rodríguez Zapatero, amb qui es va distanciar durant la cuita interna del PSOE al 2016 que va acabar amb la seva dimissió. També al pati del Congrés s’ha vist conversar el president del PP, Pablo Casado, amb el seu predecessor, Mariano Rajoy, després d’una campanya on Casado s’ha distanciat de la línia tradicional del PP i ha obtingut el pitjor resultat de la seva història.

Durant la vetlla, s'ha vist parlar el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, amb el seu antecessor, Mariano Rajoy, i la presidenta del Congrés, Ana Pastor, durant una bona estona i molt més enllà d'una salutació cordial. També han aparegut membres del PSOE de la seva primera etapa com a secretari general com Eduardo Madina, César Luena i Elena Valenciano.

Comiat amb tots els honors

El fèretre de Rubalcaba ha entrat al Congrés dels Diputats per la porta dels Lleons, reservada només per a ocasions especials com els actes on participen els reis d'Espanya. Guàrdies civils i policies espanyols vestits de gala l'han entrat a pes a les seves espatlles. La capella ardent s'ha instal·lat al saló de passos perduts i també estarà oberta dissabte de les nou del matí a les dues de la tarda. La mateixa capella s'ha instal·lat anteriorment per acomiadar expresidents com Adolfo Suárez i Calvo Sotelo o l'any passat amb la mort de l'expresident de la cambra baixa, Manuel Marín.

El fèretre estava cobert amb la bandera espanyola i amb la del PSOE, i també han deixat sobre d'ells unes roses vermelles. El taüt és auster i no llueix cap crucifix.

Les principals personalitats de la política espanyola s'han reunit al Congrés per acomiadar Pérez Rubalcaba. Entre ells, expresidents com José Luís Zapatero o Mariano Rajoy. També exministres com José Blanco i Trinidad Jiménez, l'exsecretari general de l'OTAN, Javier Solana, la presidenta del partit, Cristina Narbona.

També els membres de l'actual executiu de Sánchez: la vicepresidenta Carmen Calvo, la ministra de Política Territorial Meritxell Batet, el ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos, la portaveu i ministra d'Educació, Isabel Celáa, el ministre de Cultura, José Guirao, el ministre de Ciència, Pedro Duque, el d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, o la d'Hisenda, Maria Jesús Montero, entre d'altres.

També han fet costat a la família i al socialisme espanyol els principals líders dels partits espanyols. Per part del PP el seu president, Pablo Casado, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el secretari d'Organització, Pablo Echenique, el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, i també altes autoritats de l'Estat com el president del TC, Juan José González Rivas, el president del CGPJ, Carlos Lesmes, o el president del Senat, Pío García- Escudero.

L'enterrament de Rubalcaba serà dissabte a les cinc de la tarda en una cerimònia íntima al cementiri de Majadahonda, on també estan enterrats els seus pares.

Corones de flors: de la Guàrdia Civil, al PSOE i del Reial Madrid

La sala de passos perduts on s'ha instal·lat el fèretre s'ha omplert també de corones de flors que recorden la relació de Rubalcaba amb estaments de l'Estat, el partit i entitats i associacions. N'hi ha de la Guàrdia Civil, de la militància del PSOE, del Reial Madrid, del Ministeri de Defensa o de la Federació Espanyola de Futbol, entre altres.

30 anys dedicat a la política

Rubalcaba ha mort aquest divendres a l'hospital Puerta de Hierro de Majadahonda, on havia ingressat dimecres al vespre després de patir un infart cerebral. Tenia 67 anys i s'havia retirat de la política el 2014. Des de llavors, impartia classes de Química Orgànica a la Universitat Complutense de Madrid.

La mort de Rubalcaba ha coincidit amb el primer dia de campanya per a les eleccions del 26 de maig. Els principals partits espanyols (PSOE, PP, Cs i Podem) han suspès els actes de campanya.