El candidat de Cs al 28-A, Albert Rivera, ha advertit dels perills del nacionalisme basc i català en un míting a Errenteria (Euskadi) que ha hagut de fer sota una sorollosa cassolada dels veïns del poble, i en una plaça on els balcons s'han guarnit amb estelades i llaços grocs per rebre'l. "El nacionalisme és un problema d'Estat que no és només terrorisme", assegura. "És això", ha dit assenyalant els balcons, "és no poder opinar al teu poble o fer un acte".

En aquest ambient, ha cridat a guanyar la batalla "intel·lectual, política i social" al nacionalisme el 28-A perquè "és el càncer d'Europa i d'Espanya". El candidat de Cs s'ha adreçat als manifestants per avisar-los que "Euskadi és de tots els espanyols, com Catalunya no és de Torra ni de Puigdemont" i els ha animat a escridassar també als "assassins" a Euskadi o "als del 3%" a Catalunya.

El míting de Cs a Errentería s'ha celebrat en mig d'una intensa cridòria de persones contràries a la presència del partit taronja al municipi. Als balcons de la plaça de los Fueros, on s'ha celebrat l'acte s'han vist algunes estelades, llaços grocs banderes basques i per a l'apropament dels presos. Els veïns han cantat insistentment contra Cs perquè "que marxin d'una vegada".

A l'arribada del vehicle que traslladava Albert Rivera fins al lloc, la cridòria s'ha intensificat i els veïns han fet sonar cassoles, una banda sonora que s'ha mantingut durant tot l'acte. També ha augmentat de volum la megafonia de l'acte per intentar silenciar l'escridassada i els simpatitzants de Cs l'han rebut amb crits de "president, president!"

El propi Rivera ha ironitzat sobre la situació i ha assegurat que la cassolada "dona ambient" al míting i ha animat els manifestants a picar "més fort" perquè "no s'escolta". Rivera els ha advertit que està molt acostumat a aquestes rebudes perquè ve de Catalunya i assegura que el constitucionalisme "mai es rendirà per unes cassoles o uns llaços grocs".

Rivera ha reivindicat el dret a expressar-se "a qualsevol poble" i ha recordat també el seu pas per Alsasua o el de la candidata de Cs per Barcelona, Inés Arrimadas, a Amer, el poble natal de Carles Puigdemont i on els veïns van fregar amb lleixiu la plaça on es va passejar la líder de Cs a Catalunya. "No vau ser tan valents amb els assassins o amb els del 3%", ha etzibat Rivera.

El líder de Cs ha reivindicat "idees davant les cassoles, diàleg davant els crits i unitat davant els que volen trencar Espanya" com a eines per combatre els nacionalismes basc i català i ha advertit que ni Catalunya ni Euskadi són propietat de ningú i ha qualificat de "vergonyós" l'assetjament que pateixen en alguns municipis.

Rivera lamenta que un cop "derrotat" el terrorisme ara sorgeixin nous moviments que pretenen "imposar les idees amb crits" i que hi hagi persones que "no tinguin llibertat". El candidat del partit taronja assegura que el nacionalisme va més enllà del terrorisme perquè va en contra de la llibertat d'opinió.

Una llei contra els homenatges a terroristes

Durant el seu discurs, Rivera ha introduit algunes de les seves propostes electorals, com una nova llei que permeti a l'Estat sancionar aquelles persones i ajuntaments que emparin homenatges a terroristes. El líder de Cs n'ha parlat en al·lusió a l''ongi etorri' que el passat mes de març es va fer a Errenteria a un membre d'ETA acusat d'intentar assassinar un funcionari de presons: "Als demòcrates els agradarà i als que no tolereu la democràcia no us agradarà".

En aquesta línia, Rivera també ha recordat altres propostes legislatives de Cs, ja anunciades, com la que permeti el dret a vot a la 'diàspora basca' o la modificació de la llei electoral per fixar un mínim d'un 3% dels vots de tot l'Estat per permetre que un partit tingui representació al Congrés dels Diputats, amb l'objectiu de barrar el pas als nacionalistes.