El Partit Nacionalista Basc i el PDeCAT concorreran per separat a les eleccions europees del 26 de maig, però signaran un acord de col·laboració postelectoral, ha informat el PNB.

Aquest acord per al Parlament europeu ha estat assolit aquest dijous en una conversa telefònica entre els màxims responsables dels dos partits nacionalistes, Andoni Ortuzar i David Bonvehí.

Després de descartar la coalició amb el PDeCAT, el PNB tancarà en els pròxims dies una coalició per a les europees amb Coalició Canària i Compromís per Galícia, amb les que té "avançades" les negociacions.

El PNB ha assegurat que "entén, respecta i accepta" que la "situació política catalana porti al PDeCAT a la conformació d'una candidatura exclusivament catalanista i coherent amb el Procés polític que allà es viu en els últims anys".

"Això no és obstacle perquè les dues formacions, a les que ens uneixen dècades de relació i fraternitat política, puguem seguir col·laborant en les diferents institucions parlamentàries, especialment al Parlament Europeu", ha assenyalat la formació basca.

Així, en els pròxims dies concretaran un acord de col·laboració postelectoral "que tindrà com a objectiu la defensa d'Euskadi i Catalunya al Parlament Europeu i la reivindicació d'una veu i d'una representació justes per a ambdues nacions en el futur d'Europa, així com la recerca de solucions al problema no resolt de l'encaix d'Euskadi i Catalunya, tant en el marc de l'Estat espanyol com a la Unió Europea ".