Uns 250 independentistes s'han concentrat aquest diumenge a Collioure coincidint amb la visita del president del Govern central, Pedro Sánchez, a la tomba del poeta Antonio Machado, l'endemà passat de complir-se els 80 anys de la seva mort a l'exili.

L'han rebut minuts després de les 14 hores després d'un cordó policial a uns 100 metres del punt on el cotxe del president ha arribat, i han xiulat al seu pas.

Han corejat sobretot 'Ni França ni Espanya: Països Catalans', 'Llibertat presos polítics', 'Aquest judici és una farsa' i 'Fora les forces d'ocupació'; una de les pancartes més repetides ha estat 'República és llibertat'; han cantat l'himne català, han onejat banderes independentistes i han corejat alguna vegada 'Pedro Sánchez, a casa'.

La mobilització havia començat sobre les 11.15, i la policia francesa els ha impedit des del principi apropar-se més al cementiri.

Sánchez ha encapçalat una ofrena floral en la tomba, on s'ha descobert una placa commemorativa i s'ha guardat un minut de silenci.

Aquest mateix diumenge al matí, Sánchez ha fet un homenatge similar davant la tomba de l'últim president de la II República, que va morir i va ser enterrat a Montatban el 1940.