El ciutadà alemany Jean François Baron Von Sass, reclamat pel Tribunal de Saarbrücken (Alemanya) per un presumpte delicte sobre acords restrictius de la competència, ha esgrimit el cas Puigdemont per evitar que Espanya l'extraditi sobre la base de l'euroordre que pesa sobre ell, segons han explicat fonts jurídiques a Europa Press.

Baron Von Sass s'ha oposat, a través dels seus advocats, al fet que es faci efectiva la petició en produir-se "circumstàncies absolutament idèntiques" a la denegació de l'entrega de l'expresident català Carles Puigdemont pel Tribunal de Schleswig-Holstein (Alemanya) pel presumpte delicte de rebel·lió.

En concret, argumenta en un recurs d'apel·lació presentat davant l'Audiència Nacional, al que ha tingut accés Europa Press, que el delicte que l'atribueixen, 'Licitació en concursos privats', "en absolut està recollit en la legislació penal espanyola".

Així, defensa que no procedeix l'admissió de l'entrega sol·licitada per la justícia alemanya, com que no forma part aquest tipus delictiu de la llista prevista en la normativa de l'ordre europea i en no existir un tipus "idèntic en la legislació espanyola", i segons fonts consultades, en l'àmbit penal no es pot fer una interpretació extensiva dels delictes.

Esgrimeix que s'està produint una "infracció del principi de reciprocitat" de l'article 13.3 de la Constitució, ja que Alemanya va rebutjar l'entrega de Puigdemont tal com reclamava el Tribunal Suprem per la causa pel procés sobiranista.

En el seu escrit, la defensa de Von Sass observa "l'existència clara i determinant" d'infracció de caràcter processal en l'execució de l'ordre europea, que incideix en drets fonamentals emparats per la Constitució sobre drets humans, i sol·licita que revoquin l'autorització d'entrega de l'Audiència Nacional.

FISCALIA DE SAARBRÜCKEN

La Fiscalia de Saarbrücken va emetre una Ordre europea de detenció i entrega (OEDE) el 23 de juliol per enjudiciar al Baron Von Sass, gerent de la companyia Saar-Ingeniurbau GmBH (SIB), per presumptament haver accedit a informació privilegiada i concertar-se amb altres empreses per interferir en l'adjudicació de contractes del seu principal client, la constructora Dillinger Hutte.

Segons consta en un escrit de la Fiscalia de l'Audiència Nacional,els fets serien constitutius d'un delicte d'acords restrictius de la competència, sobre la base de l'article 298 del Codi Penal alemany, que les autoritats alemanyes marquen amb la casella de corrupció en l'euroordre, penat amb fins a cinc anys de presó.

Sobre la base d'aquesta euroordre, el Jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional va acordar el 31 d'octubre acceptar l'entrega de Von Sass, que actualment està en situació de llibertat condicional i té residència a Mallorca, a l'Estat d'Alemanya, en concret al Tribunal del Districte de Saarbrücken, pel presumpte delicte de corrupció en els negocis per ús d'informació privilegiada, una decisió que ha estat recorreguda pels lletrats de l'afectat.

El magistrat Diego d'Egea considera que la definició dels fets en l'euroordre "és compatible amb la secció quarta dels delictes relatius al mercat, articles 286 bis i següents del Codi Penal espanyol" i que no concorre cap causa legal de denegació, una postura que també sosté la Fiscalia.

Argumenta que és "preferent" el criteri d'atendre la reclamació d'un altre estat de la Unió Europea en aplicació del principi de confiança mútua, procedint per això de conformitat a l'article 47.2 de la Llei 23/2014 a acordar la seva entrega.

Ara Von Sass està pendent que l'Audiència Nacional resolgui diversos recursos plantejats, en els quals sol·liciten per exemple una segona vista, i es reserva poder acudir a instàncies superiors i a la justícia europea.