El lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Generalitat, Quim Torra, mantenen avui al palau d'Ajuria Enea de Vitòria la seva primera reunió per intentar recompondre les relacions polítiques i de col·laboració entre les dues comunitats, trencades des d'octubre de l'any passat.

Avui és la primera vegada que acudeix a la residència del lehendakari un president del govern autonòmic català des de fa quatre anys, quan Artur Mas va visitar Vitòria el 28 de desembre del 2014.

Llavors, els dos presidents van acordar treballar de forma conjunta per "fer front" al "creixent" procés de "recentralització" del Govern central, cosa que posteriorment es va veure truncada per les diferents estratègies portades a terme per al desenvolupament de l'autogovern pels dos executius.

El lehendakari i el Govern que presideix han fet una aposta decidida per allò que es denomina la "via basca", que passa per un acord entre els partits polítics a Euskadi que després seria ratificada per les institucions de l'Estat, sempre des de "el diàleg i l'acord", rebutjant en tot moment la via unilateral adoptada pel Govern.

Després del mandat de Mas, l'expresident Carles Puigdemont no va visitar oficialment Euskadi, encara que sí es va reunir amb Urkullu a Barcelona el 19 de juny de l'any passat, quan el lehendakari va viatjar a la capital catalana per participar en els actes del 30 aniversari de la massacre d'ETA d'Hipercor.

Les relacions entre els dos governs es van refredar després de l'1-O, quan Puigdemont va decidir no convocar eleccions autonòmiques a Catalunya per evitar l'aplicació per part del Govern espanyol de l'article 155 de la Constitució, després de la mediació d'Urkullu.

El lehendakari va ser requerit per un grup d'empresaris catalans que es van desplaçar a Vitòria dos dies abans de la declaració unilateral d'independència per demanar-li que mediés entre Puigdemont i Mariano Rajoy.

El mateix dia de la famosa compareixença pública de Puigdemont, ajornada diverses vegades, del 26 d'octubre de l'any passat el lehendakari es va mostrar "tranquil" en ser preguntat pels periodistes.

En aquella compareixença estava previst que el president de la Generalitat anunciés la convocatòria d'eleccions, cosa que havia defensat Urkullu en els seus contactes a canvi de la no aplicació del 155, però finalment no va passar això.

Després del nomenament de Torra com a president de la Generalitat, Urkullu, a través de les xarxes socials, va expressar el seu desig que la nova etapa que s'obria a Catalunya permetés "recuperar responsabilitat del Govern com institució d'autogovern i reprendre la via del diàleg i acord en les relacions polítiques i institucionals".

Urkullu va mostrar llavors la seva disposició a "reprendre aquesta via de col·laboració" a la que avui posaran imatge amb un dinar al Palau d'Ajuria Enea a Vitòria i amb una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació, cosa que no sol ser habitual per part del lehendakari.

Recentment, el propi lehendakari, en un viatge oficial a l'Argentina, va arribar a advertir del risc de "fractura social" per les pretensions d'avançar en majors cotes d'autogovern a través d'aquesta via unilateral i sense l'acord entre les formacions polítiques i el propi Estat.

Segons ha anunciat el portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, de la reunió d'avui se n'espera que els dos presidents coincideixin a demanar el reconeixement de la "plurinacionalitat" de l'Estat i, un cop superada l'aplicació del 155, reprendre la sendera de la cooperació sectorial.