Les autoritats d'Indonèsia han confirmat avui que un avió de la companyia local de baix cost Lion Air es va estavellar al cap de pocs minuts d'enlairar-se al mar de Java amb 188 ocupants a bord, 181 passatgers i set tripulants.

L'aeronau, un Boeing 737 amb identificatiu JT 610 i unes 800 hores de vol, va desaparèixer dels radars 13 minuts després de sortir de l'aeroport de Jakarta a les 6.20 hora local (23.20 GMT de diumenge) amb destinació a Pangkal Pinang.

Abans d'estavellar-se, el pilot havia sol·licitat el retorn a l'aeròdrom de la capital indonèsia, han indicat les autoritats. En els moments de la desaparició, l'aparell sobrevolava la mar de Java, ha apuntat el director de l'agència nacional d'emergència, Muhammad Syaugi, durant una roda de premsa a Jakarta.

En l'aeronau hi viatjaven 181 passatgers -entre ells un nen i dues nadons- i set tripulants -dos pilots i cinc auxiliars de vol-, segons les xifres oficials. Encara que les altres autoritats augmenten a sis els assistents de vol i 189 les víctimes.

El portaveu dels equips d'emergència, Sutopo Purwo Nugroho, va mostrar en el seu compte de Twitter dels primers enderrocs trobats: parts del fusellatge, seients de l'interior o efectes personals de les víctimes, entre d'altres objectes.

Segons l'expert en aviació Gerry Soejatman, les restes descobertes assenyalen que "l'aeronau hauria impactat en l'aigua a gran velocitat". L'avió tenia previst aterrar una hora després de la seva partida a l'esmentada ciutat de l'illa de Bangka.

Uns 160 efectius de salvament en diversos vaixells i helicòpters es troben en la suposada zona del sinistre a la recerca de supervivents i les caixes negres de l'aparell, que serviran a posterior per aclarir els fets.

Un avió similar de Lion Air, la companyia aèria de baix cost a Indonèsia, ja va patir un incident en 2013 a l'estavellar-durant l'aproximació final a l'aeroport internacional Ngurah Rai, a l'illa de Bali.

Totes les persones -101 passatgers i 7 tripulants- van sobreviure a l'accident. Al desembre de 2014, un avió de la filial indonèsia de la companyia AirAsia es va estavellar amb 162 persones a bord mentre efectuava el trajecte Surabaya-Singapur.