El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que no aturarà la venda d’armes a Aràbia Saudí com sí que han fet altres estats com Alemanya. Segons el president espanyol, és una decisió adoptada per “responsabilitat” i en defensa dels interessos dels treballadors de Navantia. Durant la seva compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats, Sánchez ha recordat que aquests són contractes contrets per l’anterior executiu al 2015 i prorrogats els anys 2016 i 2017. “Són contractes en vigor que compleixen la normativa aplicable i que no entren en conflicte amb les sancions de la ONU”, ha exposat abans de recordar que el seu deure és “vetllar per la seguretat jurídica i donar certesa a les obligacions de l’Estat”.

Sánchez ha fet l’anunci malgrat que ha assegurat que ell “comparteix” el “rebuig, la consternació i la repulsa” pel “terrible assassinat” del periodista Jamal Khashoggi. Ha defensat la necessitat d’una investigació per esclarir els fets i que “caigui tot el pes de la Llei sobre els responsables d’aquest crim”.

“Amb tot, la gravetat no pot impedir que actuem amb responsabilitat”, ha dit el president espanyol, que ha afirmat que manté la venda d’armes a Aràbia Saudí “defensant els interessos dels espanyols i amb l’obligació de posar la vista a llarg termini”. “Cal entendre les prioritats de la gestió pública”, ha afirmat abans de recordar que “en ocasions aconseguir els ideals porta més temps que el que un desitja”.

Per aquest motiu ha apel·lat al consens del Congrés dels Diputats per assolir grans acords en política internacional en defensa de “l’interès general”. “Hi ha una prioritat més immediata, que són els treballadors de Navantia i els seus familiars”, ha sentenciat

Segons Sánchez, la normativa espanyola de venda d’armes és equiparable als estàndarsds europeus i l’Estat actua en aquest terreny “seguint altres instruments aplicables” com la posició comuna de la UE, que introdueix criteris estrictes a seguir, el document OSCDE sobre armes petites, i les directrius dels fòrums internacionals de no proliferació.