La Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts amb els vots de PSOE i PP i l'abstenció de Ciutadans demanar al Govern que suspengui la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. A canvi, ha advocat per reforçar els controls del material exportat a altres països per garantir que no s'utilitza vulnerant els drets humans ni la legislació internacional.

Els diputats socialistes i populars han unit així els seus vots per rebutjar diverses iniciatives de PDeCAT, ERC, Units Podem i Compromís que demanaven paralitzar les relacions comercials en matèria d'armament amb Aràbia Saudita per la seva implicació en la guerra del Iemen i després de la mort del periodista Yamal Jashogi al consolat d'Istanbul.

El diputat del PSOE Antonio Gutiérrez Llimones ha demanat "prudència i esperar a conèixer els fets" abans de prendre decisions unilaterals, com ha fet Alemanya anunciant la paralització de les vendes a la monarquia del Golf Pèrsic. "Espanya és un país que compleix amb els seus compromisos internacionals, les decisions que es prenguin hauran de ser col·lectives en el si de la Unió Europea", ha defensat.

A més, ha recordat les conseqüències que aquesta decisió podria tenir en el contracte per a la compra de cinc fragates a Navantia per import de 1.800 milions d'euros i ha preguntat a PDeCAT, ERC i Compromís si la seva postura seria la mateixa si la drassana estigués ubicat a Catalunya o la Comunitat Valenciana en comptes de a Cadis.